U Evropi skoro 30% više postrojenja za biometan u odnosu na 2021. godinu

Mapa biometana koju su izdale EBA/GIE za period 2022-2023 pokazuje novi rekord u proizvodnji biometana u Evropi. Skoro 30% više postrojenja za biometan u poređenju sa izdanjem mape iz 2021.

„Proizvodnja biometana je doživela značajan rast u poslednjoj deceniji i ovaj trend rasta se nastavlja sa povećanjem broja biometanskih postrojenja od skoro 30% u poređenju sa prethodnim izdanjem mape. Ovo je važan signal za napore industrije da poveća proizvodnju i podstakne dalje ubrzanje kako bi se dostigao cilj od 35 milijardi kubnih metara do 2030. Ovaj cilj je predložila Evropska komisija u REPowerEU planu“, istakao je Harmen Deker, izvršni direktor Evropskog udruženja za biogas (EBA).

„Operateri gasne infrastrukture odlučni su da podrže viziju Evropske komisije da unapredi ekonomiju biometana. Koristićemo našu misiju kako bismo povezali proizvođače sa potrošačima i osiguraćemo da eksponencijalni rast biometana i dalje napreduje. Već danas skladištimo i transportujemo biometan. Dobro je otvoriti vrata za više obnovljivih molekula koji će integrisati evropski energetski sistem. Više biometana proizvedenog na evropskom nivou takođe je dobra vest za energetsku nezavisnost EU“, kaže Bojana Ačovski, generalni sekretar Gas Infrastructure Europe (GIE).

Činjenice i brojke:

  • Evropa je do aprila 2023. izgradila 1.322 postrojenja za proizvodnju biometana;
  • Novih 299 postrojenja predstavlja povećanje od skoro 30% u odnosu na broj onih koji su prijavljeni u prethodnom izdanju mape 2021.
  • U poređenju sa prethodnim izdanjima mape, broj postrojenja u Evropi je naglo porastao: 483 postrojenja u izdanju iz 2018, 729 u izdanju iz 2020 i 1023 u izdanju iz 2021.
  • EBA je locirala 1.174 postrojenja od ukupno prijavljenih i prikazala na mapi koja je objavljena danas.

Evropa već proizvodi preko 3,5 milijardi kubnih metara biometana. Ovo predstavlja stopu povećanja proizvodnje od 20% u 2021. Još veći porast očekuje se u 2022. godini, gde, uprkos tome što konsolidovani podaci nisu objavljeni, procene potvrđuju značajan porast broja pogona i udela u proizvodnji.

Pored toga, podaci prikupljeni za izradu ove mape pokazuju da je preko 75% postojećih postrojenja već priključeno na transportnu ili distributivnu mrežu. Što se tiče upotrebe sirovina, vidljiv je jasan trend ka poljoprivrednim ostacima, organskom čvrstom komunalnom otpadu i kanalizacionom mulju. Od 2017. godine skoro da nije uspostavljena nova fabrika koja koristi monokulturu.

Raspoređivanje biometana širom Evrope

Zemlje sa najvećim rastom proizvodnje biometana u 2021. bile su Francuska (+ 2.130 GWh), Danska (+ 1.642 GWh) i Nemačka (+ 1.553 GWh). U apsolutnim brojkama, najveći proizvođači biometana u 2021. godini bili su Nemačka (12.753 GWh), Velika Britanija (6.183 GWh), Danska (5.683 GWh), Francuska (4.337 GWh), Holandija (2.374 GWh) i Italija (2.246 GWh).

O mapi

Mapa biometana je rezultat tekuće saradnje između EBA i GIE. Mapa je napravljena uz podršku članova EBA, koji su dali potrebne podatke, i Sekretarijata EBA. Izvori svake zemlje su navedeni na mapi. Podaci obuhvataju aktivne objekte u radu, prema dostupnim podacima do oktobra 2022. Dostupnost zavisi od zemlje. Mnogo više postrojenja je u planu ili je u izgradnji. Dalja analiza tržišta biogasa i biometana može se naći u statističkom izveštaju EBA za 2022.

Izvor: European Biogas Association EBA

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti