Mera za sprečavanje malverzacija u BH-Gasu

U Federaciji BiH gas posle nove godine jeftiniji 8,5%

BH Gas je dobio saglasnost Vlade Federacije BiH da od 1. januara 2021. godine prodaje gas po ceni 5,8 % jeftinije od sadašnje cene. Iz ove kompanije poručuju da je prema trenutnom kretanju cena nafte i naftnih derivata izvesno da će doći i do poskupljenja prirodnog gasa, ali da su oni u novopredloženoj ceni ovo poskupljenje već ukalkulisali.

Vlada Federacije BiH danas je dala saglasnost na veleprodajnu cenu prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području FBiH, počevši od 1. januara 2021. godine, koja iznosi 485 KM/1.000 standardnih kubnih metara (Sm3), odnosno 0,485 KM/Sm3, što znači da gas pojeftinjuje za 8,5 odsto u odnosu na sadašnju cenu od 530 KM/Sm3.

U ovu cenu, inače, nije uračunat porez na dodanu vrednost, piše Klix.ba.

Odluka je usledila nakon što je privredno društvo BH-Gas Federalnom ministarstvu trgovine 30. novembra ove godine podnelo zahtev za davanje saglasnosti na novu veleprodajnu cenu prirodnog gasa za distributivne kompanije, a na osnovu Odluke Nadzornog odbora ove kompanije od 23. novembra, kao i mišljenja Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije (od 30. novembra).

Kako je navedeno u obrazloženju, Vlada Federacije BiH je na sednici od 21. maja ove godine dala saglasnost za smanjenje veleprodajne cene prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području FBiH na iznos od 530 KM/1.000 Sm3, odnosno 0,53 po jednom Sm3, bez PDV-a, i ona je bila u primeni od 1. maja 2020. godine.

Na kraju 2019. godine cena prirodnog gasa je iznosila 640 KM/Sm3 i smanjena je na 585 KM/Sm3 od 1. januara ove godine, a od 1. maja na 530 KM/Sm3, što u apsolutnom iznosu čini smanjenje od 110 KM/Sm3. Ova smanjenja bila su bazirana na ruskoj ceni prirodnog gasa i ostalim zavisnim troškovima koji čine prodajnu cenu.

U obrazloženju svog zahteva BH-Gas je istakao da je tokom 2020. godine cena ruskog prirodnog gasa pratila trend pada nafte na svetskom tržištu, tako da su stvorene pretpostavke za ponovnu kalkulaciju veleprodajne cene, uzimajući u obzir i ostale parametre. Prema trenutnom kretanju cena nafte i naftnih derivata izvesno je da će doći do poskupljenja prirodnog gasa i BH-Gas je u svom zahtevu naglasio da je u novopredloženoj ceni ovo povećanje ukalkulisano.

Na bazi ovih pokazatelja, koji su osnov za kalkulaciju cene za distributivne kompanije, BH-Gas je, kako bi prilagodio veleprodajnu cenu svim trendovima na svetskom tržištu i još više povećao konkurentnost prirodnog gasa u odnosu na ostale energente, predložio smanjenje cene za distributivne potrošače za 8,5 odsto u odnosu na dosadašnju cijenu od 530 KM/Sm3.

BH-Gas je, istovremeno, svoje poslovanje doveo u okvire koji su omogućili pojeftinjenje i time omogućio da potrošači u zimskoj sezoni imaju ekološki prihvatljiv energent po nižim cenama u odnosu na početak sezone grejanja, saopšteno je iz BH Gasa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.