U Finskoj sve više žena trguje akcijama

Broj žena u Finskoj koje trguju akcijama i fondovima udvostručio se tokom protekle dve godine, a procenat muškaraca u istom periodu je porastao za 56 %. Žene čini više od trećine ukupnog broja zaposlenih u ovoj oblasti. Ovaj region, inače, spada u jedan od socialno najravnopravnijih na svetu. Razvoj se podudara sa naporima u Finskoj da postane finansijski najpismenija država na svetu.

U Finskoj, koja se smatra najsrećnijom nacijom na svetu, žene su počele da trguju na mnogo većem delu berze. Ovaj region, inače, spada u jedan od socialno najravnopravnijih na svetu.

Broj žena u Finskoj koje trguju akcijama i fondovima udvostručio se tokom protekle dve godine i sada one čine više od trećine ukupnog broja, prema kompaniji Nordnet AB, vodećoj digitalnoj platformi za uštedu i investicije nordijske regije. Razvoj se podudara sa naporima u Finskoj da postane finansijski najpismenija država na svetu.

Menadžerka kompanije Nordnet, Suvi Tupurainen (Suvi Tuppurainen), kaže da želi da razbije „zastarele mitove da su finansije i investicije stvari za muškarce“.

U Finskoj je, kao i u ostatku nordijskog regiona, mnogo ređe nego u SAD okretanje stanovnika berzi radi povećanja štednje, zbog načina na koji funkcioniše penzijski sistem. Dakle, trgovanje akcijama ima tendenciju da se posmatra kao mogućnost dodatnog prihoda povrh penzija povezanih sa zaposlenjem.

U odnosu na regione u kojima posluje (Švedska, Norveška, Finska i Danska ), Nordnet ima najveći udeo žena klijenata u Finskoj

Podaci kompanije Nordnet pokazuju da je procenat muškaraca koji u Finskoj trguju na berzi porastao za 56 odsto tokom dvogodišnjeg perioda. Tupurainen kaže da je kompanija godinama radila na dovođenju lokalnih poznatih ličnosti i uticajnih osoba za kampanje na društvenim mrežama, koje su posebno bile dizajnirane da privuku žene, pa ovakav rezultata poslovanja nije neočekivan.

Izvor: Bloomberg

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.