U fokusu MRE: korišćenje obnovljivih izvora energije i energetska efikasnost

Kako bi se iskoristio veliki potencijal Srbije u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora biće donet poseban zakon o OIE, kojim će biti promenjen dosadašnji sistem podsticaja u vidu fid-in tarifa – biće definisano uvođenje aukcije za energiju iz OIE. Osnivanje velikog fonda za energetsku efikasnost da bi se prestalo sa razbacivanjem energije, najavila je prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike.

Najavljujući donošenje posebnog zakona o obnovljivim izvorima energije (OIE), kako bi se iskoristio veliki potencijal Srbije u toj oblasti, kao i osnivanje velikog fonda za energetsku efikasnost prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike (MRE) je naglasila da je zakon o obnovljivim izvorima energije potpuni novitet, jer su obnovljivi izvori energije sada deo Zakona o energetici.

„Ako računamo i velike hidroelektrane, gotovo 27 odsto proizvodnje struje čine obnovljivi izvori energije, ali kad izuzmemo velike hidroelektrane, biomasa, geotermalna energija, solarna energija, to je svega četiri do pet odsto. To je veoma malo i u odnosu na druge države i u odnosu na potencijal koji Srbija ima. Novim zakonom pokušaćemo da napravimo prostor, ambijent da se obnovljivi izvori energije mnogo više koriste”, rekla je Mihajlovićeva.

U novom zakonu biće promenjen dosadašnji sistem podsticaja u vidu fid-in tarifa i biće uvedene aukcije za energiju iz obnovljivih izvora.

Vetropark Košava kod Vršca kompanije Fintel energija

„Fid-in tarife znače da koliko god da proizvedete, država vam plati pošto stavite tu energiju na mrežu. Umesto toga, biće uvedene aukcije, koje danas svuda u svetu postoje, a znači da će postojati konkurencija i između onih koji proizvode energiju iz obnovljivih izvora energije“, napomenula je Mihajlovićeva.

Posebna pažnja će se, kako kaže, obratiti na kogeneraciju, odnosno na proizvodnju i električne i toplotne energije.

„Ono što je, takođe, novitet u zakonima jeste formiranje jednog velikog fonda za energetsku efikasnost. Postojeći fond je bio nedovoljan i postojao je u okviru ministarstva. To je bilo malo novcs u odnosu na mogućnosti da podignete energetsku efikasnost.Plan je da se fond puni najmanje novcem iz budžeta, a mnogo više iz međunarodnih fondova. Želimo da se okrenemo, pre svega, domaćinstvima, ne samo javnim zgradama, velikim zgradima gde može svakako da se uradi mnogo da bi se povećala energetska efikasnost. U proseku se u Srbiji „baci“ oko 40 odsto električne i toplotne energije zbog toga što domaćinstva nemaju dobra vrata, prozore i izolaciju zidova. Država kroz taj fond želi da postavi kao nacionalni cilj i nacionalnu politiku broj jedan pokušaj da smanjimo trošenje energije”, kaže Mihajlovićeva.

Mnogi zakoni iz oblasti energetike i rudarstva nisu menjani više od šest ili sedam godina, a za to vreme mnogo toga se promenilo.

„Sada pričamo o energetici i životnoj sredini kao nečemu što normalno ide zajedno, dok pre sedam godina nije bilo tako. Svi zakoni iz tih oblasti potpuno će biti promenjeni, kako bi se prilagodili novim zelenim agendama”, kaže Mihajlovićeva.

GEOTERMALNA ENERGIJA U SRBIJI dr Anica Milošević Visoka tehnička škola Niš

Pored toga, izmenama zakona biće napravljen prostor za potpunu digitalizaciju svih procedura u Ministarstvu rudarstva i energetike.

„Neće više biti toga da se dostavljaju dokumenta, da se traže istražna prava, dozvole i rešenja, sve će biti elektronski, kao što postoji elektronska građevinska dozvola. Prilagodićemo se i svim evropskim direktivama kojima se do sada nismo prilagodili“, navela je Mihajlovićeva.

Izvor: Ministarstvo rudarstva I energetike

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti