U Grčkoj još nije potpuno liberalizovano tržište struje i gasa

Maloprodajna tržišta električne energije i gasa u Grčkoj kreću se ka punoj liberalizaciji, ali nisu još zrela, navedeno je u izveštaju Evropske komisije, uz  isticanje četiri ključne barijere: podsticaji regulatorne prirode, tržišna nejednakost, preduzetničke i proceduralne barijere kao i neaktivnost kupaca.

Grčka maloprodajna tržišta električne energije i gasa kreću se ka punoj liberalizaciji, ali je, naravno, potrebno prevazilaženje glavnih barijera i ograničenja, istakao je izveštaj Evropske komisije za 2020. godinu.

U izveštaju je navedeno da, uprkos ostvarenom napretku, prepreke u četiri ključne oblasti i dalje ometaju ulazak novih igrača na državno tržište električne energije i gasa, prenosi grčki portal Energypress.

Podsticaji regulatorne prirode, tržišne nejednakosti, preduzetničke i proceduralne barijere, kao i neaktivnost kupaca identifikovani su kao četiri ključne oblasti koje treba rešiti ako se želi postići puna liberalizacija tržišta električne energije i gasa, navedeno je u izveštaju.

Na regulatornom planu, predlozi Evropske komisije fokusirani su na potrebu za doslednim okvirom, koji nudi dugoročnu stabilnost i sigurnost za učesnike na tržištu. Konkretno, EK ukazuje da nadzor nad tržištem i nadzor od strane vlasti moraju biti efikasni i tačni, kako bi se sprečilo nelojalno ponašanje konkurencije od strane tržišnih učesnika.

Prilikom ulaska na tržište, izveštaj preporučuje akcije koje bi poboljšale pouzdanost i ujednačenost postupka.

Po pitanju neaktivnosti kupaca EK ukazuje da tržište još uvek nije potpuno zrelo. U izveštaju Evropska komisija predlaže pružanje poboljšanih informacija kupcima pre potpisivanja ugovora o snabdevanju, veću transparentnost, bolju sposobnost upoređivanja cena, kao i mehanizme koji štite potrošače od neprincipijelnih postupaka dobavljači.

Izvor: Energypress

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti