Litijum

U Jadru 1,51 a ne 10 odsto svetskih rezervi litijuma

Novo istraživanje Geološkog instituta SAD pokazuje da se u Jadru ne nalazi 10 već samo 1,51 odsto ukupnih rezervi litijuma, što praktično znači da je Srbija na 11 mestu u svetu a na trećem u Evropi. Ono što je važno, a ne spominje se, te rezerve su kvalifikovane na nivou B i C kategorije, ne i A, što znači da su istražene na niskom nivou verovatnoće - od 30 do 60 odsto, kaže Zvezdan Kalmar iz Koalicije za održivo rudarstvo u Srbiji.

Prema istraživanju Geološkog instituta SAD, koje je objavljeno u februaru, ukupne rezerve litijuma na zemaljskoj kugli su 79,36 miliona tona, a rekorder je Bolivija sa 21 milionom tona ovog metala, dok se Srbija sa 1,2 miliona tona nalazi na 11 mestu. Pre nas je 10 država sa svih kontinenata, uključujući i dve iz Evrope, Nemačku i Češku, piše Blic.

To praktično znači da je ovim podacima srušen višegodišnji srpski mit po kome se čak 10 posto svetskih resursa ovog metala nalazi kod nas, u dolini Jadra, jer ovo istraživanje pokazuje da mi raspolažemo sa samo 1,51 odsto ukupnih rezervi. Rekorder je Bolivija sa 26,46 posto a slede Argentina, koja sa 19,30 miliona tona ima 24,32 posto, Čile sa 9,60 miliona tona, odnosno 12,10 odsto. Iza njih, a pre nas su, Australija, Kina, Kongo, Kanada, Nemačka, Meksiko i Češka.

Iz ovih globalnih podataka, koji su obuhvatili 24 države sa svih kontinenata, vidi se da nismo ni rekorderi na tlu Evrope, jer su pre nas sa 2,7 miliona tona rezervi litijuma Nemačka, što je 3,4 odsto svetskih resursa i Češka sa 1,3 miliona tona odnosno 1,3 odsto.

Ove podatke nedavno je potvrdio i Dušan Podunavac, diplomirani inženjer geologije i ekspert za istraživanje mineralnih sirovina.

„U dolini reke Jadar 2004. godine, australijsko-britanska kompanija Rio Tinto pronašla je jedan novi mineral bora, nazvan jadarit, po reci Jadar, u kojoj je i pronađen. To je kompleksna ruda litijuma-bora, po hemijskom sastavu on je natrijum-litijum-borat, hidrid bora. To je jedna od ruda iz kojih se dobijaju bor i litijum. Prema Geološkom institutu SAD, ovaj naš resurs od 1,2 miliona tona je na trećoj poziciji u Evropi, a u svetskoj eksploataciji prednjače zemlje Južne Amerike, Čile, Argentina, Bolivija, Brazil”, rekao je Podunavac za RTS.

Otkud ovakva nagla promena u podacima on nije komentarisao, a zvaničan komentar nismo uspeli da dobijemo ni od nekoliko profesora Rudarsko-geološkog fakulteta, koje smo kontaktirali, jer bez dozvole uprave nisu želeli da ih komentarišu, a ima i onih koji su uključeni u projekte Rio Tinta. Nezvanično nam je, pak, rečeno da se ti podaci menjaju zbog „kontinuiranih istraživanja, koja su identifikovala resurse litijuma, pa su se oni znatno povećali širom sveta, što onda umanjuje značaj onih otkrivenih u Srbiji”.

Ipak, malo je nelogično da za tako kratko vreme ovo rudno bogatstvo naglo naraste u svetu i uslovi naš strmoglavi pad sa 10 na 1,51 odsto resursa.

Zvezdan Kalmar iz Koalicije za održivo rudarstvo u Srbiji (KORS) kaže da u podatke Geološkog instituta SAD ne treba sumnjati jer su oni tačni.

„Taj podatak o posedovanju 10 odsto svetskih rudnih rezervi u Jadru potekao je od Rio Tinta. Pri tom ono što je važno, a ne spominje se, te rezerve su kvalifikovane na nivou B i C kategorije, ne i A, što znači da su istražene na niskom nivou verovatnoće – od 30 do 60 odsto. Odgovorno tvrdim da je Rio Tinto namerno uvećavao resurse, kako bi na bazi priča o najvećem nalazištu u svetu, bez grama iskopanog litijuma povećao cenu svojih akcija, što se može i videti iz berzanskih podataka u poslednjih 10 godina”, kaže Kalmar za Blic.

Kalmar dodaje da podatke o najvećem nalazištu litijuma u svetu, godinama unazad, svesno plasira Rio Tinto, bez overenih rudnih rezervi od strane nadležne komisije Ministarstva rudarstva.

„Ti bilansi su overeni početkom ove godine, znatno kasnije nego što je već stvoren mit o srpskom kriptonitu iz romana i filmova o Supermenu. Drugim rečima, nadležna Komisija Ministarstva rudarstva ih je tek posle Nove godine overila, nekoliko meseci kasnije od usvajanja prostornog plana za rudnik Jadar, što je protivzakonito. Ja ne sumnjam u validnost rada te komisije, ali parametri za procenu rudnih resursa su zastareli i baziraju se na dokumentu koji je usvojen još 1979. godine, pa zato i te procene mogu da budu nepouzdane”, objašnjava Kalmar.

U brošuri Rio Tinta se navodi da je sertifikat o resursima i rezervama od Komisije Vlade Srbije dobijen 6. januara 2021. godine.

 Sertifikatje dobijen na bazi elaborata o resursima i rezervama predatim sa stanjem na dan 31. jula 2020. godine. Prethodno su 10. decembra 2020. godine objavljeni i rezultati u skladu sa JORK kodom, australijskim standardom za izveštavanje o Rezultatima geoloških istraživanja, mineralnim resursima i rudnim rezervama, što je obaveza kompanija listiranih na berzi. Navedene istražne aktivnosti se razlikuju od inženjersko-geoloških istraživanja za potrebe građevinsko-infrastrukturnih objekata, koja se obavljaju u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, i koja se paralelno izvode, a takođe će se izvoditi i u narednom periodu.

Izvor: Blic

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti