U Kini puštena najveća pumpna hidroelektrana na svetu

Kineska državna mrežna korporacija (State Grid Corp of China), koja je najveća kineska elektroprivreda i državni mrežni operater, pustila je u rad, prošle nedelje, pumpnu elektranu Fengning snage 3,6 GW. Ova pumna hidroelektrana se nalazi u provinciji Hebei, i samo je deo hidrokapaciteta koje Kina planira da izgradi u budućnosti.

Pumpna hidroakumulacija je jedan od najznačajnijih predstavnika sveta obnovljive energije. Obezbeđuje super jeftino skladištenje energije koja ima niske emisije, na raznim lokacijama širom sveta. To zapravo nije oblast koja beleži visok rast u svetu energetike. Kina je upravo napravila veliki pomak u pumpnom skladištenju hidropotencijala.

Kineska državna mrežna korporacija, najveći mrežni operater i elektroprivreda u Kini, koja je u državnom vlasništvu, upravo je pustila u rad najveću pumpnu hidroelektranu na svetu. To je sistem od 3,6 GW u provinciji Hebei. Kapacitet prozvodnje električne energije iz skladišta iznodi 6,612 milijardi kWh (6612GWh). Naziv objekta je pumpna elektrana Fenging.

Jezgro Fengning pumpne elektrane. Foto: State Grid Corp of China

Uprkos tome što je najveća pumpna hidroelektrana na svetu, pumpna elektrana Fengning je prilično mala u poređenju sa velikim planom ostalih objekata. Kina planira da ima 62 gigavata (GW) pumpnih hidroakumulacija do 2025. godine i 120 GW do 2030. godine! Trenutno je na 30,3 GW, na osnovu podataka Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA).

Za izgradnju pumpne elektane Fengning je bilo potrebno 1,87 milijardi dolara ulaganja. Izgrađena je u dve faze od po 1,8 GW i „sastoji se od 12 reverzibilnih pumpnih agregata za proizvodnju, svaki kapaciteta 300 MW“, navodi pv-magazin.

Očekuju se još neke značajnije najave o pumpnim hidroelektranama u Kini ove godine, a možda čak i o novom svetskom rekordu za najveće pumpno-hidro postrojenje.

Izvor: CleanTechnica

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

06. jul 2022