Jelica Putniković o predstojećoj grejnoj sezoni

U kojim gradovima je predloženo povećanje cena grejanja i za koliko

Ubedljivo najveće poskupljenje zatražilo Prijepolje, oko 50 odsto, dok su ostali predloženi cenovnici viši od 15, 18, najviše do 35 odsto. U nekim gradovima cene su već podignute.

“Spremni smo za početak grejne sezone”, tvrde u svim toplanama u Srbiji sa kojima su razgovarali dopisnici Danasa.

To se uglavnom odnosi na tehničke uslove, gotovo svi su izvršili remont sistema, eventualno su radovi pri kraju. Ali, kada je reč o energentima, iako kažu da su potrebne količine obezbeđene, reč je uglavnom o količinama potrebnim za prvi, urgentni period, koje se sada nalaze u skladištima, dok se za ostatak oslanjaju na ugovore koje su sklopile ili tek nameravaju da to učine.

To je i razumljivo jer gotovo nijedna nema kapacitete da smesti svu količinu potrebnu za grejnu sezonu pa je, u proseku uskladištena oko trećina gasa, mazuta ili drvne sečke u odnosu na procenjeni utrošak tokom zime. Preostale količine će se sukcesivno nabavljati, što ipak budi strepnju kod potrošača koje brine da li će tada na tržištu, u ovim uslovima, biti dovoljno energenata.

Nove cene grejanja

Drugi problem sa kojim će se suočiti većina korisnika daljinskog grejanja su nove cene. Samo u tri lokalne samouprave, Beogradu, Kragujevcu i Šapcu, od 13 koliko smo kontaktirali, kažu da neće tražiti poskupljenje, ali tome treba dodati još dve: Novi Sad gde je gradonačelnik Miloš Vučević najavio je da će se Toplana „sasvim opravdano obratiti Gradu sa predlogom za izmenu cene“, ali da će i uprkos tome pokušati da održe aktuelnu cenu grejanja. Drugi izuzetak je Majdanpek, gde će grejanje od ove sezone biti jeftinije.

Naime, prethodna sezona u tom gradu bila je prva u kojoj je gradska toplana, koja zagreva 80 odsto stambenog i poslovnog prostora, umesto mazuta kao energent koristila drvnu sečku. Majdanpečani su time dobili 24 satno grejanje, a uz to je od januara ove godine i cena niža.

U nekim gradovima cene su već podignute

U nekim gradovima cene su već podignute, poput Kladova, Novog Pazara, Vranja ili Zrenjanina, dok se u drugim – Nišu, Prijepolju, Užicu, Zaječaru ili Subotici, tek najavljuje. Tu su komunalna preduzeća podnela zahteve za višim cenama ali lokalne vlasti o tome još nisu odlučivale. Ubedljivo najveće povećanje zatražilo je Prijepolje, oko 50 odsto više cene, dok su ostali predloženi cenovnici viši od 15, 18, najviše do 35 odsto.

Ono što najviše pada u oči je raznolikost u načinu obračuna i plaćanje te usluge, što se razlikuje od grada do grada. Negde, poput Beograda, građani plaćaju prema kvadraturi stana ili poslovnog prostora iako je davno istekao zakonski rok za komunalna preduzeća da pređu na obračun prema isporučenoj toplotnoj energiji.

Fiksni i varijabilni deo računa

U nekim opštinama i gradovima su to već prihvatili pa račun obično sadrži fiksni deo, prema zagrevanoj površini, i varijabilni, prema isporučenoj energiji. Uz to, negde se plaća preko cele godine, a negde samo tokom šest meseci grejne sezone. Ima primera i da se fiksni deo plaća cele godine a varijabilni samo tokom zimskih meseci.

Ono što je zajedničko, jeste da kod svih grejna sezona počinje 15. oktobra a završava se 15. aprila uz mogućnost da, kada su prosečne temperature 12 stepeni ili manje, 15 dana ranije ili isto toliko kasnije održe tople radijatore.

U Vranju grejanje skuplje za 10 odsto za fizička, a 30 odsto za pravna lica

Korisnici toplotne energije u Vranju ne treba da brinu uopšte, JP „Novi dom“ je spremno za grejnu sezonu koja počinje 15. oktobra a trajaće do 15. aprila iduće godine, rekao je za Danas Goran Petrović, direktor ovog preduzeća.

Prema njegovim rečima, od jula meseca povećana je cena grejanja, i to „10 odsto za fizička, a 30 odsto za ustanove“

Pročitajte i: Evropljani pogođeni energetskom krizom će birati između obroka i grejanja

„Cena grejanja za fizička lica je 98,60 dinara po metru kvadratnom bez PDV-a, a za pravna 157 dinara bez PDV-a“, kazao je Petrović.

Kako je istakao sagovornik Danasa, uredbom Grada Vranja propisano je da „maksimalna temperatura u prostoriji bude 22, a minimalna 18 stepeni“.

„Grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra, ali smo mi u obavezi da budemo spremni već prvog, pa ako prosečna dnevna temperatura bude ispod 12 stepeni tri dana uzastopno, pokrenućemo naše postrojenje i ranije“, kazao je Petrović.

Direktor „Novog doma“ je istakao da je mazut osnovni energent.

„Za grejnu sezonu koristimo 3.000 tona mazuta i 10.000 kubika sečke za potrebe kotlarnice u Zdravstvenom centru koja je u vlasništvu ‘Novog doma’. Nema razloga da se brinu naši korisnici, u ovom trenutku imamo obezbeđeno 1.000 tona mazuta, a u pregovorima smo sa Republičkom direkcijom za robne rezerve za 2.000 tona mazuta. Imali smo sastanak u Vladi, obećali su da će nam dati tih 2.000 tona mazuta, ako se ne budemo snašli u budućem periodu“, objasnio je Petrović.

zvor: Danas

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti