U Kostolcu emisija sumpor-dioksida niža nego u EU

Postrojenje za odsumporavanje u TE Kostolac B radi punim kapacitetom. U skladu je sa svim propisima EU i naše države. Emisije sumpor-dioksida i praškastih materija danas su u Kostolcu niže nego u EU, rekla je Zorana Mihjlović, ministarka rudarstva i energetike, koja je danas, sa premijerkom Anom Brnabić, ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović i Miloradom Grčićem, v. d. direktorom EPS-a obišla Kostolac B.

Emisije sumpor-dioksida i praškastih materija danas su u Kostolcu niže nego u Evropskoj uniji (EU). U skladu su sa onim što je propisala Energetska zajednica (EZ), izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, koja je danas, sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i ministarkom za zaštitu životne sredine Irenom Vujović i Miloradom Grčićem, v. d. direktorom EPS-a obišla Termoelektranu Kostolac B i ovo postrojenje za odsumporavanje Elektroprivrede Srbije.

Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TE Kostolac B završeno je u potpunosti i radi punim kapacitetom. To je jedan od najznačajnijih ekoloških projekata u EPS-u, ali i celoj Srbiji. Vrednost investicije bila je 130,5 miliona dolara.

„Završili smo ovo postrojenje za odsumporavanje u bloku B, u toku je izgradnja takvih postrojenja u bloku A i bloku B u TENT-u“, rekla je rekla je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, tokom posete termoelektrani Kostolac B, jednom od najvažnijih termo kapaciteta Elektroprivrede Srbije naglašavajući da je zaštita životne sredine jedan „od tri naša prioriteta. Od 2014. godine do danas Vlada Srbije uložila je oko 600 miliona evra u ekološka postrojenja, kako bi osigurala čistiji vazduh“

Brnabić je najavila da će u narednom periodu nastaviti da predstavlja konkretne rezultate na planu zaštite životne sredine, podsetivši na to da je 2014. godine Vlada, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, započela borbu za zdraviju životnu sredinu u Srbiji.

„Tadašnja vlada je, uprkos poplavama, ekonomskim problemima i potrebi za fiskalnom konsolidacijom, ipak donela odluku da uloži 130 miliona dolara u izgradnju filtera u TE Kostolac, prvog filtera za odsumporavanje na jednoj našoj termoelektrani. To bio jasan signal šta je važno za kvalitet života građana Srbije“ istakla je Brnabić podsećajući da je u martu ove godine usvojen Zakon o klimatskim promenama, kao prvi sistemski zakon koji se bavi ovom važnom temom.

Premijerka je najavila da će u narednim nedeljama obići još neke projekte i videti šta je sve urađeno u oblasti zaštite životne sredine na najkonkretniji način, a šta je u planu.

Foto: EPS

U skladu sa tim, premijerka je navela da će u postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda biti uloženo šest milijardi evra, a njihova izgradnja počeće u 27 lokalnih samouprava.

„Ovo je i jasna poruka kako se Vlada Srbije odnosi prema zaštiti životne sredine i energetici. Naša dva ministarstva rade zajedno i naši ciljevi su zelena Srbija i zelena energetika. Usvojili smo četiri nova zakona, pripremamo nacionalni plan za klimu i energetiku, kao i strategiju za energetiku do 2050. godine. Sve to radimo da bismo imali zelenu energiju i minimum 40% proizvedene energije do 2040. iz obnovljivih izvora. To ne znači da ćemo odmah da gasimo termoelektrane, već da ćemo uraditi sve da emisije štetnih materija svedemo na minimum i niže u odnosu onih propisanih u EU. Ako radimo zajedno, to možemo i da ostvarimo”, izjavila je Mihajlovićeva.

Ministarka Vujović rekla je da u snažnoj borbi protiv aero-zagađenja ovakva postrojenja daju veliki doprinos.

„Kao što vidite, smanjene su emisije praškastih materija i sve je u skladu s evropskim standardima. Ovo postrojenje ima sve saglasnosti Ministarstva za zaštitu životne sredine. U skladu je i sa nacionalnim planom za smanjenje emisija. Kad je reč o individualnim ložištima, trudimo se da sve rešimo do sledeće grejne sezone, kada ćemo u mnogim gradovima videti rezultate”, rekla je Vujovićeva.

„Izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TE Kostolac B“uspešno je završena i probni rad je u toku. Očekujemo upotrebnu dozvolu, koja će biti izdata do oktobra“, rekao je Miroslav Tomašević, direktor Sektora za realizaciju novih objekata TE, HE i OIE napominjući da je „ključno da postrojenje radi punim kapacitetom, da postiže granične vrednosti emisija SO2 propisane zakonom Republike Srbije i najnovijim propisima EU. Praškaste materije su ispod zakonom propisanog nivoa“.

Postrojenje za odsumporavanje koristi metodu vlažnog krečnjaka, na osnovu koje se krečnjačka suspenzija u apsorberima raspršuje i dovodi u kontakt sa dimnim gasovima, gde se procesom apsorpcije uklanja SO2  iz dimnog gasa. Rezultat reakcije je formiranje gipsa, koji se otprema na deponiju gipsa ili se isporučuje na tržište kao odlična sirovina za građevinarstvo. Ovo postrojenje proizvodiće oko 450.000 tona gipsa godišnje, a već postoje potpisani ugovori za kupovinu 125.000 tona gipsa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.