U Matriks stilu – ljudsko telo kao baterija

Istraživači iz SAD razvili su jeftin nosivi uređaj koji pretvara ljudsko telo u biološku bateriju. Tim sa Univerziteta Kolorado Boulder se nada da će u budućnosti moći da napaja nosivu elektroniku bez potrebe za povezivanjem baterije. Uređaj se može nositi poput prstena, narukvice ili bilo kog drugog aksesoara koji dodiruje kožu, može se popraviti kada je oštećen i u potpunosti se može reciklirati.

U studiji objavljenoj u časopisu Science Advances, opisan je rastegljivi nosivi uređaj koji može da iskoristi prirodnu toplotu tela primenom termoelektričnih generatora za transformaciju unutrašnje temperature tela u električnu energiju.

Tim sa Univerziteta Kolorado Boulder se nada da će u budućnosti moći da napaja nosivu elektroniku bez potrebe za povezivanjem baterije, objasnio je stariji autor lista Jianliang Xiao, vanredni profesor mašinstva na UK Boulder.

Koncept možda zvuči kao nešto iz serije filmova Matriks, u kojoj je rasa robota porobila ljude da bi ubrali njihovu dragocenu organsku energiju. Xiao i njegove kolege nisu toliko ambiciozni: njihovi uređaji mogu da generišu oko 1 volt energije za svaki kvadratni centimetar površine kože – manji napon po površini od onog koji ima većina postojećih baterija, ali ipak dovoljno za napajanje elektronike poput satova ili fitnes narukvica.

Uređaj se može nositi poput prstena, narukvice ili bilo kog drugog aksesoara koji dodiruje kožu, može se popraviti kada je oštećen i u potpunosti se može reciklirati, potvrdio je tim.

Xiao i njegove kolege ranije su eksperimentisali sa dizajniranjem nosivih uređaja koji izgledaju i ponašaju se slično stvarnoj ljudskoj koži, međutim androidni epidermis je do sada morao da bude povezan sa spoljnim izvorom napajanja.

„Elektronska koža“ je alternativa nosivim uređajima i može se reciklirati

Najnovija inovacija grupe započela je bazom napravljenom od rastegljivog poliimina (polyimine). Zatim su naučnici postavili seriju tankih termoelektričnih čipova u ovaj materijal, povezujući ih sve žicama od tečnih metala.

„Naš dizajn čini čitav sistem rastegljivim, bez uvođenja velikog zatezanja u termoelektrični materijal, koji može biti zaista lomljiv“, rekao je Xiao u izjavi. „Termoelektrični generatori su u bliskom kontaktu sa ljudskim telom i mogu da koriste toplotu koja bi se normalno rasipala u životnu sredinu.“

Dodao je da se snaga može lako pojačati dodavanjem više blokova generatora, upoređujući dizajn sa „gomilom malih Lego komada“, pri čemu se manje jedinice kombinuju da bi se napravila velika struktura, koja omogućava fleksibilno prilagođavanje.

Novi uređaji su elastični kao i biološko tkivo, rekli su naučnici. Na primer, ako se uređaj pocepa, oštećeni krajevi se mogu stisnuti/stegnuti i zapečatiti za nekoliko minuta. Na kraju radnog veka uređaja se može uroniti u poseban rastvor, koji razdvaja elektronske komponente i rastvara poliiminsku bazu, omogućavajući ponovnu upotrebu komponenata.

Xiao je izjavio da, iako još uvek postoji prostor za poboljšanja, veruje da bi se uređaji mogli pojaviti na tržištu za pet do deset godina.

Izvor: The Enginneer

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.