U Montrealu prave mostove od recikliranih staklenih flaša

Da bi smanjili efekte klimatskih promena u kanadskom gradu Montrealu od 2011. godine koriste stakleni prah za pločnike, a sada grade dva mosta napravljena od recikliranih staklenih flaša.

Vlasti u Montrealu tvrde da se radi o prvom ovakvom projektu na svetu u kojem će se iskoristiti 70.000 staklenih flaša, kako bi se naravila dva mosta na otoku Nuns. Ovi mostovi će zameniti dva postojeća nadvožnjaka.

Kanadski projekt je fantastičan pokazatelj kako treba razmišljati "izvan kutije", kada je riječ o reciklaži, arhitekturi i inžinjerstvu, piše Klix.ba.

Montreal već pokušava smanjiti efekte klimatskih promena tako što koristi prah od staklenih flaša za pločnike još od 2011. godine.

Vodeći dizajner i inžinjer projekta Etienne Cantin Bellemare je rekao za MTL Blog da je inspiracija projekta bilo istraživanje koje je proveo Univerzitet Sherbrooke, a koje se fokusiralo na "stakleni beton ultra visokih performansi".

Bellemare i njegove kolege su proučavali mogućnost korištenja praha staklenih flaša u većim količinama, a mostovi su prvi takav projekt.

Za izgradnju ovih mostova biće pomešan prah 70.000 staklenih flaša vina sa 40.000 kg cementa i od te mešavine praviće se mostovi. Ukupno, u oba mosta će biti ugrađeno oko 10 odsto recikliranog stakla, a to je dobro za okolinu i za čvrstoću mostova.

"Korišćenje staklenog praha će biti povećana izdržljivost betona, kada je reč o smrzavanju i posipanju soli. Beton će biti malo čvršći", kazao je Bellemare.

Jedan od mostova će biti završen tokom narednih nekoliko nedelja, a izgradnja drugog počeće u aprilu 2021. godine i trajaće šest meseci.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.