U Naska pustinji u Peruu otkriven misteriozni crtež

U Peruu je otkriven misteriozni crtež u Naska pustinji, star najmanje 2.000 godina, koji je jedna od najvećih misterija u arheologiji zbog svoje brojnosti i veličine.

Arheolozi u Peruu otkrili su veliki crtež mačke na zemlji, koji je do sada bio neotkriven duže od 2.000 godina u poznatoj Naska pustinji. Taj crtež deo je čuvenih geoglifa, koji su jedna od najvećih misterija u arheologiji zbog svoje brojnosti i veličine. Arheolozi veruju da su crteži imali ritualnu i funkciju u astronomiji, piše Sputnjik.

Crtež mačke dug 37 metara bio je do sada jedva vidljiv i gotovo je nestao jer se nalazio na brdu sa velikim nagibom i uništavala ga je erozija, navode iz Ministarstva kulture Perua.

Arheolozi navode da su otkrili ovaj crtež kada su pokušavali da poprave pogled sa vidikovca koji koriste turisti u čuvenoj Naska pustinji.

Džoni Isla, arheolog koji je u Ministarstvu kulture Perua zadužen za Naska pustinju, kaže da očekuje još ovakvih otkrića.

„Otkrivamo ih sve više zahvaljujući novim tehnologijama. Prvenstveno tako što sada možemo da pravimo snimke iz drona sa nižih visina, dok smo ranije mogli to da činimo samo preko snimaka iz aviona“, kaže on.

Prema procenama stručnjaka, ovaj crtež nastao je između 500 godine pre nove ere i 500 godine nove ere.

Naska crteži nalaze se u istoimenoj pustinji, 400 kilometara od prestonice Perua Lime i jedna su od najvećih arheoloških misterija. Otkriveni su 1927. godine i pod zaštitom su Uneska.

Oni su sa površine Zemlje jedva vidljivi, ali kada se gledaju iz vazduha, mogu se uočiti ogromni crteži, uglavnom životinja i biljaka. Pojedini geoglifi mogu se jedino i videti sa visine. Veličina im je od deset do nekoliko stotina metara, dok je dubina linije tek nekoliko centimetara u tlu.

Naučnici i dalje ne znaju zašto su latinoameričke civilizacije, koje su postojale pre dolaska Evropljana, napravile ove geoglife.

Pojedini istraživači veruju da su veliki crteži poklon bogovima u koje su verovali njihovi stvaraoci.

Drugi naučnici, međutim, veruju da su geoglifi imali astronomsku funkciju, te da su predstavljali mapu sazvežđa ili da su bili neka vrsta opservatorije koja je ukazivala na mesta na nebu na kojim se nalaze određena nebeska tela.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti