U Nemačkoj pojeftinjuju gas i struja

Nemački distributeri počeli sa da prate pojeftinjenje električne energije i prirodnog gasa na svetskim berzama. Prosečna cena električne energije sredinom maja bila je 45,78 centi za kWh a gasa 15,57 centi, što je i dalje skuplje od granične cene od 40 centi za struju i 12 za gas, iznad koje deo troškova dotira država.

Cene gasa i struje za potrošače u Nemačkoj su u padu, objavio je internet portal za poređenje cena Verivox, prenose hrvatski mediji.

„Vreme rekordnih cena je iza nas”, saopšteno je na ovom portalu, uz navođenje da su distributeri smanjene cene energenata na svetskim berzama počeli da prenose i na krajnje potrošače.

Istovremeno se dodaje da cene i dalje ostaju na, istorijski gledano, visokom nivou.

Prosečna cene kilovat-časa električne energije sredinom maja bila je 45,78 centa, a gasa 15,57 centi.

Te cene su, međutim, i dalje iznad gornjih granica – 40 centi za 1kWh struje, odnosno, 12 za gas. Iznad ovih iznosa najveći deo troškova korisnika preuzima država.

Naime, prema odluci iz prošle godine, država subvencioniše deo troškova za struju i gas u sklopu paketa mera kojima je nemačka vlada odlučila da ublažiti finansijske posledice inflacije i dramatičnog poskupljenja energenata.

Stopa inflacije u aprilu je, inače, u Nemačkoj bila 7,2 odsto, što je osetno niže nego u novembru prošle godine, kada je prešla granicu od 10 odsto.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti