U planu izgradnja cevovoda za vodonik u Severnom moru

Kompanije Šel i RWE planiraju izgradnju prvog cevovoda za vodonik od Severnog mora do Evrope, koji će se proizvoditi u okviru mega projekta AquaVentus. U poređenju sa transportom električne energije, koja se proizvodi u moru, cevovod nudi ekonomske prednosti, jer se može graditi umesto pet visokonaponskih prenosnih sistema jednosmerne struje.

Šel (Shell) i RWE, nemački i holandski operateri gasne mreže i njihovi predstavnici Gasunie i Gascade, potpisali su izjavu o nameri da pojačaju svoju saradnju na izgradnji cevovoda za transport vodonika proizvedenog iz priobalnog dela Severnog mora u okviru mega projekta AquaVentus do nemačkog kopna.

Plan izgradnje cevovoda je deo podprojekta koji se zove Aqua Ductus, čiji je cilj da se od 2035. godine godišnje dovede do milion tona zelenog vodonika.

Električna energija za proizvodnju vodonika pomoću elektrolizatora trebalo bi da dolazi iz 10 gigavata vetroparkova koji se nalaze između nemačkog ostrva Heligoland i peskovite obale Dogger usred Severnog mora.

Kao prvi korak ka igradnji cevovoda za vodonik kompanije će izvršiti detaljnu studiju izvodljivosti.

U poređenju sa transportom električne energije, koja se proizvodi u moru, cevovod nudi ekonomske prednosti, jer se može graditi umesto pet visokonaponskih prenosnih sistema jednosmerne struje (HVDC), ističu stručnjaci koji rade na projektu AquaVentus, precizirajući da je na udaljenostima većim od 400 kilometara „daleko najisplativija opcija za transport velikih količina energije“.

AquaVentus je jedan od najvećih svetskih projekata zelenog vodonika. Da bi se omogućilo brzo povećanje tržišta, inicijativa je podeljena na podprojekte, radi sinhronizacije potražnje, proizvodnje i transporta.

Plan je, takođe, bio u procesu važnog projekta EU od zajedničkog evropskog interesa (IPCEI), preko nemačkog ministarstva ekonomije.

Zbog velike količine vodonika koji će se transportovati u Evropu, Aqua Ductus je ključna prekretnica u primeni nemačke i evropske strategije za vodonik, kažu iz Aqua Ventus.

Izvor: UpStream

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.