U planu izgradnja inovacionog parka za veštačku inteligenciju

Inovacioni park Veštačka intiligencija biće veliki kružni kampus koji će koristiti energiju sunca i vetra, a prostiraće se na 265.000 kvadratnih metara. Objekti će uglavnom biti jednostavni, pravougaoni i visoki oko 27m.

U godinama koje dolaze veštačka inteligencija (AI) će imati nemerljiv uticaj na sve sfere naših života. Zbog toga je Hajlbron, opština u Nemačkoj saveznoj državi Baden-Virtemberg, odlučila da postane evropska Silicijumska dolina i angažovala je vrhunski arhitektonski studio MVRDV da stvori centar visoke tehnologije za inovacije veštačke inteligencije.

Inovacioni park Veštačka inteligencija biće veliki kružni kampus koji će koristiti energiju sunca i vetra, a prostiraće se na 265.000 kvadratnih metara. Imaće startap centar, laboratorije, istraživačke centre, ali i stambene zgrade, restorane, vrtiće, staze za šetnju i trčanje, kao i skejt park.

Objekti će uglavnom biti jednostavni, pravougaoni i visoki oko 27m. Izuzetak će biti okrugla kula sa baštom na krovu namenjena za komunikacijski centar. Stari rimski put će biti glavna ruta kampusa, a planirana su i polja za AI poljoprivredna istraživanja .

Osnivač MVRDV-a Jacob van Rijs navodi da će upečatljivi oblik kampusa pomoći da se uzdigne na međunarodnu scenu, privlačeći tako vrhunske svetske talente.

U studiju ističu da će potrošnja struje biti oko 80 odsto manja nego u sličnim centrima, jer će krovovi biti pokriveni zelenilom i voditi računa o enegretskoj efikasnosti pogotovo kada je reč o grejanju i hlađenju. Za proizvodnju električne energije koristiće se solarni paneli i vetroturbine, a pominje se i postavljanje geotermalnog sistema.

Ovaj projekat je pobedio na međunarodnom arhitektonskom konkursu i razvija se u saradnji sa LOLA Landscape Architects, kao i Thornton Tomasetti, Studio Animal-Aided Design, Realace, Peutz Consult i Gruner Deutschland.

Još nije poznato kada će centar početi da se gradi.

Izvor: Građevinarstvo

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.