U SAD donose zakon da bi povećali izvoz prirodnog gasa

Američki senatori, među kojima se istču Džon Kenedi i Ted Kruz, „guraju” predlog Zakona o proširenju izvoza LNG-a, kako bi otklonili zastoje u regulativi, koji destimulišu trgovinu LNG-om i povećati izvoz LNG-a u više od 160 zemalja Svetske trgovinske organizacije. Cilj zakona je ubrzanje postupka preispitivanja određenih dozvola za izvoz u zemlje koje nisu članice sporazuma o slobodnoj trgovini (FTA).

Senatori iz Luizijane i Teksasa Džon Kenedi i Ted Kruz su se pridružili Džimu Inhofeu (Oklahoma), Šeli Mur Kapito (Zapadna Virginia) i Kevinu Krameru (Severna Dakota) u nastojanjima da se donese Zakon o proširenju izvoza prirodnog gasa.

Predlogom ovog zakona oni žele da otklone zastoje u zakonskim propisima i regulativi, koji destimulišu trgovinu LNG-om kako bi povećali izvoz utečnjenog prorodnog gasa u više od 160 zemalja Svetske trgovinske organizacije (STO).

Izvoz američkog LNG-a dostigao je rekordne količine u novembru i decembru 2020. godine, kada je utečnjeni prorodni gas izvezen u rekordnih 38 država.

Emisije metana iz proizvodnje prirodnog gasa u Sjedinjenim Državama su se smanjile za gotovo 25 procenata od 1990., dok je proizvodnja prirodnog gasa porasla više od 70 procenata.

Cilj zakona je ubrzanje postupka preispitivanja određenih dozvola za izvoz u zemlje koje nisu članice sporazuma o slobodnoj trgovini (FTA).

Proces razmatranja prijave za izvoz LNG-a u države koje nisu članice FTA može trajati godinama. Prethodna administracija je, prema izveštajima, znatno smanjila vreme obrade dozvola za države koje nisu članice FTA, ali Kongres mora da pomogne da se postupak preispitivanja ne oduži.

Zakon o proširenju izvoza prirodnog gasa treba da:

  • Izmeni Zakon o prirodnom gasu, kako bi se ubrzale dozvole za izvoz u države koje nisu članice FTA;
  • Zadrži važeći zakon za nacije pod sankcijama.

„Izvoz LNG održava radna mesta u Luizijani, promoviše energetsku nezavisnost Amerike i smanjuje globalne emisije. Trebali bismo olakšati, a ne otežati izvoz američkog LNG u zemlje kojima je potreban. Luizijana je najveći izvoznik tečnog prirodnog gasa u SAD-u. Smanjenje nepotrebnih ograničenja za dozvole za izvoz LNG-a donošenjem Zakona o proširenju izvoza prirodnog gasa bi pomoglo u ratu koji vodi predsednik Bajden za poslove u energetskom sektoru“, rekao je Kenedi.

A Kruz napominje da „zahvaljujući razvoju i upotrebi prirodnog gasa u Sjedinjenim Državama, Amerika vodi svet u smanjenje emisija ugljenika”.

„Iako su mnogi odlučili da protestuju i ignorišu važnu ulogu prirodnog gasa u našoj energetskoj budućnosti. Kongres mora odraditi svoj posao za nastavak razvoja američke energetske renesanse. Povećavanje izvoza LNG-a ne samo da će smanjiti troškove energije za potrošače i povećati energetsku sigurnost Amerike – istovremeno smanjujući emisije i povećavajući kvalitet vazduha u Sjedinjenim Državama – već će ojačati naše međunarodne odnose širom sveta i pomoći da iste klimatske prednosti budu dostupne svetu“, rekao je Kruz.

Izvor: Offshore Energy

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.