Britanija naftne kompanije

U SAD strah od nestašice benzina – redovi na pumpama

Panika zbog zatvaranja vitalnog naftovoda u Sjedinjenim Državama naterala je Amerikance da prave reserve goriva za svoja vozila, zbog čega je nekoliko hiljada benzinskih pumpi širom države ostalo bez benzina. Stotine drugih pumpi su ograničile prodaju. Zbog toga predsednika Džoa Bajdena porede sa predsednikom Džimijem Karterom, koji je bio lider SAD sedamdesetih godina, kada su redovi za benzin tresli zemlju.

Državni zvaničnici na jugoistoku Amerike trude se da stabilizuju protok u Kolonijalnom naftovodu koji iz rafinerija u Meksičkom zalivu transportuje tečna goriva ka ovom delu SAD, ali među potrošačima se proširio strah da bi moglo doći do nestašice benzina. Mnogi su se oglasili na društvenim mrežama, postavljajući video zapise i slike dugih redova i praznih benzinskih pumpi. Neki su počeli da upoređuju predsednika Džoa Bajdena sa predsednikom Džimijem Karterom, koji je bio lider te države kada su redovi za benzin tresli zemljom – nakon iranske revolucije i drugih bliskoistočnih problema.

Ali, energetsku krizu sedamdesetih godina prouzrokovali su embargo, revolucija i pad proizvodnje. Stručnjaci kažu da reakcija na prekid rada cevovoda nije srazmerna stvarnom riziku.

„Nafta i benzin su tu“, rekla je Ejmi Miers Jafe, stručnjak za energetiku sa Univerziteta Tufts. „Možemo vršiti ručno pumpanje, možemo prevoziti kamionom, a vlada i drugi subjekti mogu unajmiti brodove. A nafte imamo u zalihama“.

Zvaničnici u državama sa najdužim redovima za gorivo pozivaju na smirenje situacije. „Pozivam sve na oprez i strpljenje“, rekao je Alan Vilson, državni tužilac Južne Karoline.

„Sećate se kada prošle godine nije bila dobra ideja za paničnu kupovinu toaletnog papira? Molim vas, nemojte to sada da radite sa benzinom“, objavilo je u sredu Odeljenje za vanredne situacije Virdžinije.

Mahnitost je nastala nakon što je Kolonijalni naftovod, koji je dug 5.500 milja od Teksasa do Nju Derzija, u petak zatvoren nakon sajber napada. Operater cevovoda je rekao da se nada da će većinu funkcija obnoviti do kraja nedelje.

Izvor: The New York Times

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti