U saradnji sa Rosatomom Srbija gradi centar za nuklearne tehnologije

U Srbiji će biti izgrađen centar za nuklearnu medicinu na bazi ciklotronskog kompleksa i objekti za proizvodnju radiofarmaceutskih lekova. U saradnji sa ruskom državnom korporacijom Rosatom Srbija se vraća na mapu evropskih država koje poseduju kapacitete za naučna istraživanja u oblasti nuklearnih tehnologija.

Vlada Republike Srbije i Državna korporacija Rosatom potpisale su juče Generalni okvirni sporazum o izgradnji centra za nuklearne tehnologije i Sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća, koje će realizovati ovaj projekat na teritoriji Republike Srbije.

Sporazume su, uoči posete predsednice Vlade Ane Brnabić Moskvi, potpisali ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i predsednik Rosatom oversiz Jevgenij Pakermanov.

Na osnovu navedenih sporazuma, tokom naredne tri godine, u Srbiji će biti izgrađen centar za nuklearnu medicinu na bazi ciklotronskog kompleksa i objekti za proizvodnju radiofarmaceutskih lekova.

Popović je istakao da je ovo istorijski dan u odnosima Srbije i Rusije. Pomenuti sporazumi vraćaju našu zemlju na mapu evropskih država koje poseduju kapacitete za naučna istraživanja u oblasti nuklearnih tehnologija.

Komšije hoće da se uključe u rad centra

To će podići spremnost Srbije u oblasti medicine, nauke, istraživanja. Uz to, već sada imamo zahteve iz zemalja iz okruženja da zajedno sa našim naučnicima koriste kapacitete ovog centra.

Prema njegovim rečima, potpisivanjem ovih sporazuma otvorene su nove perspektive u razvoju odnosa Srbije i Rusije u oblasti nuklearnih tehnologija.

Generalni direktor Državne korporacije Rosatom Aleksej Lihačev izrazio je zadovoljstvo time što su zajedno sa srpskim partnerima određeni konkretni koraci. Definisani su i preliminarni rokovi realizacije projekta, u kojem će biti primenjene inovacione ruske nuklearne tehnologije.

Radiofarmaceutski kompleks i Centar za nuklearnu medicinu će građanima Srbije učiniti pristupačnom visokotehnološku medicinsku pomoć. Ona će biti usmerena, pre svega, na rešavanje problema u borbi sa onkološkim oboljenjima.

Budući centar daće značajan doprinos razvoju Srbije. U njemu će se primenjivati najnaprednije tehnologije, kao što su proizvodnja radioizotopa, koji se koriste u medicinske i industrijske svrhe, kao i legiranog silicijuma za industriju, pružanje usluga za određivanje elementarnog sastava ruda i minerala, kao i ekoloških uzoraka, naveo je Lihačev.

Razvoj napredne nuklearne medicine u Srbiji

Pakermanov je preneo da će u okviru zajedničkog preduzeća sa srpskom stranom biti pokrenuta savremena proizvodnja radiofarmaceutskih preparata za dijagnostiku i lečenje različitih oboljenja.

To će u značajnoj meri doprineti razvoju napredne nuklearne medicine u Srbiji i celom regionu. Kako je najavio, početak radova za praktičnu realizaciju projekta planiran je već u 2022. godini.

Projekat uspostavljanja centra za nuklearne tehnologije realizuje se u okviru Međudržavnog sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije, potpisanog 2019. godine tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

06. jul 2022