Pumpe u Velikoj Britaniji presušile zbog nestašice vozača

U Srbiji se toči samo gorivo koje odgovara Direktivi EZ o kvalitetu

Tečna goriva koja proizvodi NIS-ova Rafinerija nafte u Pančevu, kao i naftni derivati koji se toče na benzinskim pumpama, a uvezeni su u Srbiju, ispunjavaju kriterijume Direktive Energetske zajednice o kvalitetu goriva, kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike Vlade Srbije odgovarajući na komentare Janeza Kopača, direktora Sekretarijata EZ.

„Kvalitet goriva koji se proizvodi u Naftna industrija Srbije (NIS) u Rafineriji nafte Pančevo u potpunosti je usaglašen sa obavezama koje proističu iz Direktive Energetske zajednice o kvalitetu goriva”, kažu za Energiju Balkana u Ministarstvu rudarstva i energetike Vlade Srbije, komentarišući izjavu Janeza Kopača, direktora Sekretarijata Energetske zajednice Jugoistočne Evrope izrečenu na onlajn sastanku sa članovima skupštinskog Odbora (Crne Gore) za ekonomiju, koju je prenela Pobjeda (10. februara 2021. https://www.pobjeda.me/clanak/kopac-najavio-prekrsajni-postupak-za-te).

PO pitanju naftnih derivate Kopač je rekao: “Pravni propis iz područja tečnih goriva koji važi u Energetskoj zajednici je Direktiva o kvalitetu goriva i tu moram da budem veoma pozitivan. Crna Gora je jedina članica Energetske zajednice koja je prenela i implementirala sve delove te direktive.”

U Srbiji naftne dervate proizvodi NIS u rafineriji u Pančevu, a na benzinskim pumpama ove kompanije i benzinskim stanicama koje su pod evropskim brendovima OMV, MOL, Lukoil, EKO Serbia (podružnica Helenik Petrola) i Petrola, kao i privatnih, domaćih naftnih kompanija se pored tečnih goriva proizvedenih u Srbiji toče i derivati uvezeni iz rafinerija u okolnim zemljama, članicama Evropske unije, koje rade po standardima EU.

„Kvalitet goriva u Srbiji je u potpunosti usaglašen sa odredbom Direktive o kvalitetu goriva, kao i postupak monitoringa kvaliteta goriva, koji se sprovodi od 2015. godine”, odgovaraju iz srpskog Ministarstva rudarstva i energetike Srbije na ove optužbe uz pojašnjenje: „Republika Srbija je u velikoj meri prenela odredbe ove Direktive u nacionalno zakonodavstvo. Direktiva o kvalitetu goriva obuhvata širu oblast od samog kvaliteta, kao što je obaveza stavljanja biogoriva na tržište, koju smo, takođe, uspešno preneli u srpsko zakonodavstvo u 2019. godini, sa odloženom primenom od 1. januara 2022. godine”.

Iz Ministarstva energetike preciziraju da je „jedina preostala obaveza je povezivanje ove direktive sa novom direktivom o obnovljivim izvorima energije – u smislu obaveze snabdevača goriva da imaju odgovarajuće uštede u emisijama gasova. A, to će biti rešeno nakon donošenja novog Zakona o obnovljivim izvorima energije (čiji nacrt je u postupku javne rasprave) i njegovih podzakonskih akata, kao i usaglašavanja rada našeg ministarstva i ministarstva nadležnog zapitanja životne sredine”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti