U Srbiji stabilna energetska situacija

Energetska bezbednost zemlje je očuvana. Obezbeđene su dovoljne količine gasa za zimu i to po povoljnim cenama. Sa partnerima realizujemo projekte gasovoda kojima će se iz drugih pravaca Srbija snabdevati gasom. Takođe, u planu je projekat koji će Srbiji obezbediti snabdevanje naftom iz naftovoda Družba, kako ne bismo bili zavisni samo od Janafa, kaže za Blic Dejan Radenković, predsednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Skupštine Srbije i član Odbora direktora NIS-a, napominjući da je NIS spreman da odgovori na sve zahteve domaćeg tržišta.

Generalno gledano, energetska industrija je na svojevrsnoj prekretnici i nalazi se pred zahtevom da se isporučuju rekordne količine energije i to po cenama koje neće ugroziti dalji razvoj svetske ekonomije. Naravno, te cene treba da obezbede i socijalnu sigurnost građana. Istovremeno, od energetskih kompanija se traži da doprinesu i globalnom cilju – zaustavljanju klimatskih promena. Pred istim zadacima je i energetski sektor Srbije. Mi imamo i dodatni cilj – da ubrzamo rad na promenama energetskih izvora i pravaca snabdevanja energijom.

Dakle, reč je o veoma izazovnim ciljevima koji zahtevaju vrhunsko planiranje i velika ulaganja. Stabilnost koja je ostvarena u teškim okolnostima, posebno tokom 2022. godine, potvrđuje da je naš energetski sektor uspešno odgovorio na postavljene zadatke. Ali, pred nama je još mnogo posla i ulaganja, rekao je Dejan Radenković, predsednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Skupštine Srbije i član Odbora direktora NIS-a u intervjuu Blicu.

Ipak, dešavanja u Ukrajini su u prvi plan izbacila i pitanje sigurnosti snabdevanja energentima, da li potrošači u Srbiji mogu biti mirni?

Nema razloga za zabrinutost. Energetska situacija u Srbiji je stabilna. Veliki posao je pred nama u izmeni energetske strukture, na polju životne sredine i to će, zasigurno, biti jedan od državnih investicionih prioriteta u bliskoj budućnosti. O sadašnjem stanju najbolje govore rezultati. Energetska bezbednost zemlje je očuvana. Obezbeđene su dovoljne količine gasa za zimu i to po povoljnim cenama. Sa partnerima realizujemo projekte gasovoda kojima će se iz drugih pravaca Srbija snabdevati gasom.

Takođe, u planu je projekat koji će Srbiji obezbediti snabdevanje naftom iz naftovoda Družba, kako ne bismo bili zavisni samo od Janafa i pravca snabdevanja naftom iz Hrvatske. Pred Srbijom je period intenzivnog ulaganja od nekoliko milijardi evra u energetski sektor u narednim godinama. Nema razloga da sumnjamo da ćemo ovim samo dodatno unaprediti našu energetsku sigurnost, ali i doprineti unapređenju zaštite zivotne sredine i sigurnog uvođenja u sistem ekološki prihvatljivijih energenata.

Tržište nafte je veoma turbulentno, kakvo je stanje sa domaćim naftnim sektorom?

Ovo tržište je prethodnih godina karakterisalo snažno variranje cena na globalnom planu. Od 2020. godine i pandemije korona virusa kada su cene nafte bile u istorijskom minusu do rekordno visokih cena nafte u 2022. godini – to je izrazito nestabilan period. Takva nestabilnost donela je potrese u globalnoj industriji, pa i u naftnom sektoru.

Prvi cilj je da zadržimo stabilno snabdevanje Srbije naftom i derivatima nafte, uprkos ograničenjima koja postoje zbog rata u Ukrajini i sankcija Ruskoj Federaciji. Ubrzano se radi na popunjavanju skladišta, a tržište Srbije je uredno snabdeveno svim vrstama naftnih derivata.

Član ste Odbora direktora NIS-a. Kako ova kompanija posluje u današnjim izazovnim okolnostima?

Prioritet NIS-a u 2022. godini bio je da se očuva stabilnost na domaćem tržištu i taj cilj je ostvaren. Naša rafinerija u Pančevu jedna je od najmodernijih u regionu i može da prerađuje različite tipove nafte. Dakle, NIS je spreman da odgovori na sve zahteve domaćeg tržišta. Pored toga, kompanija je dodatno doprinela energetskoj stabilnosti zemlje kada je prošle godine počela da radi TE-TO Pančevo, a proizvedena električna energija u ovoj gasnoj elektrani u potpunosti je upućivana u domaći distributivni sistem. Poslovanje NIS-a je stabilno u ovom trenutku.

Kakvi su dalji planovi za razvoj NIS-a?

Planovi NIS-a mogu se svesti na dve reči: modernizacija i tranzicija. U razvoj NIS-a od 2009. godine uloženo je gotovo četiri milijarde evra. Kompanija sada počinje novi investicioni ciklus i plan je da ovu godinu završimo sa  udvostručenim kapitalnim ulaganjima u odnosu na prošlu, kada je investirano više od 20 milijardi dinara.

Istovremeno, NIS nastavlja svoj put energetske tranzicije što znači da podižemo stepen upotrebe obnovljivih izvora energije, proizvodnje i trgovine električnom energijom, realizacije projekata utiskivanja CO2, korišćenja solarnih panela. Zelena agenda je veoma važna za NIS. Od 2009. godine u ekološke projekte i biznis projekte koji imaju značajan efekat na unapređenje zaštite životne sredine uloženo je oko 900 miliona evra. Osnovni cilj  NIS-a je da damo ključni doprinos energetskoj stabilnosti Srbije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti