U Srpskoj dovoljno gasa, po istoj ceni

Cena gasa se neće menjati, a biće ga dovoljno, rekao je Ljubo Glamočić, direktor kompanije GAS-RES, gostujući u Jutarnjem programu.

Cena gasa u Srpskoj se utvrđuje kvartalno. U poslednjem kvartalu došlo je do njenog blagog povećanja, od oko pet odsto kod dobavljača, ali prema potrošačima je to bilo manje.

Inače, cena kupovine je definisana u dolarima, a plaća se u evrima, i po tom osnovu je skuplje između 2,5 i tri odsto, zbog dešavanja sa dolarom. To je izjavio Ljubo Glamočić, direktor preduzeća GAS-RES, govoreći o trenutnoj situaciji u vezi sa snabdevanju gasom u Republici  Srpskoj.

Gasa će biti dovoljno

Kako je dodao, Ugovor sa Gaspromom Srpska ima do kraja godine, ali nema strahovanja da gasa neće biti.

„Već sada smo započeli aktivnosti oko novog ugovora, kako bismo ima dovoljno vremena da se sve završi. Cena se neće menjati i u prvoj polovini decembra, sve bi trebalo da bude definisano”, dodao je Glamočić.

Uporedne cene

Upoređujući cene gasa sa drugim državama, Glamočić ističe da prirodni gas trenutno najjeftinije plaća Mađarska, dok je najviša cena u zemljama Severne Evrope, Danskoj, Holandiji….

„Na berzi se gas kretao oko 1.360 dolara na 100 kubnih metara, dok je naša cena tri puta manja od dobavljača Gasproma”, poručio je Glamočić.

Izvor: RTRS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti