U Turskoj otvoreno najveće podzemno skladište gasa u Evropi

Povećanjem kapaciteta skladišta prirodnog gasa u Silivriju, u Istanbulu, Turska od danas poseduje najveće skladište gasa u Evropi.

U Silivriju je danas organizovan program povodom završetka projekta povećanja kapaciteta podzemnog skladišta gasa, na kojem se obratio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

“Povećanjem kapaciteta Silivri je postao najveće podzemno skladište gasa u Evropi”, rekao je Erdogan.

Naglasio je kako je Turska danas, sa energetskim uslugama koje pruža svojim građanima i industriji, kad se posmatra snabdevanje, 17. zemlja u svetu.

Kapacitet podzemnog skladišta Silivri povećan je sa 3,2 milijarde na 4,6 milijardi kubnih metara, na osnovu čega će moći da podmiri približno osam posto godišnjih potreba Turske za prirodnim gasom (Kemal Zorlak – Anadolu Agency)

“Ulazimo u novu eru u kojoj ćemo svoju zemlju dovesti do vrha ubirući plodove truda koji smo uložili u poslednjih 20 godina”, rekao je Erdogan i dodao:

“Cilj nam je da našu državu što pre transformišemo u globalni centar u kojem će se određivati referentna cena prirodnog gasa. Odredili smo našu energetsku viziju za smanjenje naše spoljne zavisnosti od primarnih resursa sa 71 posto na 13 posto do 2053. godine.”

Nakon povećanja kapaciteta, skladište će moći da zadovolji približno osam posto godišnjih potreba Turske za prirodnim gasom.

Potrebe objekta za električnom energijom će podmirivati vetroturbina instalisane snage 4,2 megavata. Skladišni kapacitet povećan je sa 3,2 milijarde na 4,6 milijardi kubnih metara.

Dnevni povratni proizvodni kapacitet povećan je sa 28 miliona na 75 miliona kubnih metara.

Izvor: Biznis Info

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti