UAE će snabdevati svet naftom i gasom dokle god bude potrebno

Šolc je tokom vikenda posetio region Zaliva. Fokus posete je bio na obezbeđivanju novih zaliha fosilnih goriva i smanjenju oslanjanja Nemačke na uvoz energenata iz Rusije. U sklopu ove posete ministarka za klimatske promene i životnu sredinu Marijam Almheiri je jasno rekla da će Ujedinjeni Arapski Emirati nastaviti da snadbevaju svet energentima. Almheiri je takože naglasila važnost ulaganja u obnovljive izvore energije.

Ujedinjeni Arapski Emirati će nastaviti da snabdevaju svet energentima sve dok mu oni budu potrebni, rekla je ministarka za klimatske promene i životnu sredinu Marijam Almheiri.

„Sve dok su svetu potrebni nafta i gas, mi ćemo im ih dati“, rekla je Almheiri u obraćanju javnosti u sklopu posete nemačkog kancelara Olafa Šolca Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Šolc je tokom vikenda posetio region Zaliva. Fokus j bio na obezbeđivanje novih zaliha fosilnih goriva i smanjenju oslanjanja Nemačke na uvoz energenata iz Rusije.

UAE su u nedelju potpisale sporazum o isporuci tečnog prirodnog gasa Nemačkoj, a prva pošiljka bi trebalo da stigne do kraja godine.

LNG nije obnovljiv izvor energije, ali se smatra čistijom alternativom u odnosu na naftu i ugalj.

UAE su među najvećim svetskim proizvođačima nafte, proizvodeći u proseku 3,2 miliona barela nafte i tečnosti dnevno.

Ulaganje u obnovljive izvore energije

Ipak, Almheiri je naglasila važnost ulaganja u obnovljive izvore energije.

„Moramo da budemo oprezni… jer se razgovori odvijaju i sve je u vezi sa energentima, ali je zaista važno da ne izgubimo kontekst ekonomskog rasta i sprešavanja klimatskih promena u okviru toga“, rekla je ona

Osvrćući se na ulaganja UAE u projekte obnovljive energije, ona je rekla: „Ne radi se samo o proizvodnji … morate pogledati skladište, morate pogledati mrežu, morate pogledati distribuciju. To je tako složena mreža.“

„Zaista je važno da se usklade ekonomski rast, energetska bezbednost i klimatske akcije“ dodaje Almheri

Ona je navela primer Nemačke, koja je prošle godine najavila svoje ambicije da postupno izbaci ugalj do 2030. godine, ali su poslanici ranije ovog meseca najavili da će zemlja sagorevati ugalj da bi preživela zimu.

Kriza hrane i vode

Ministarka je rekla  da se UAE suočavaju sa još jednom velikom krizom: hranom.

„Hrana je zapravo jednako važna kao i energenti, jer proizvodnja hrane može da doprinose trećini emisija gasova staklene bašte“, rekla je Almheiri.

Nedostatak vode je još jedna briga za UAE, dodala je ona.

Izveštaj Orient Planet Research-a otkrio je da će region Zaliva morati da u narednih 30 godina poveća svoje snabdevanje vodom za 77% kako bi zadovoljio potrebe svog stanovništva.

Almheiri je naglasila važnost inovacija kako bi se obezbedilo snabdevanje vodom, putem obnovljivih izvora energije kao što su solarna energija i vlaga iz vazduha.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti