UAE prelazi na proizvodnju nuklearne energije

UAE – naftaš koji prelazi na proizvodnju nuklearne energije

Ujedinjeni Arapski Emirati, zemlja koja je među prvih deset po bogatstvu sirovom naftom najavila je pokretanje drugog bloka u nuklearnoj elektrani Barakah. UAE planiraju da četvrtinu potreba za električnom energijom podmiruju iz nuklearki.

UAE prelazi na proizvodnju nuklearne energije. Korporacija za nuklearnu energiju Emirata (ENEC) najavila je pokretanje drugog bloka u nuklearnoj elektrani Barakah u UEA. Ovo se događa trinaest meseci nakon što je blok 1 Barakah dostigao prvu tačku kritičnosti. Pokretanjem bloka 2 Barakah postaje prva nuklearna elektrana sa više jedinica u ovom regionu.

Savezna uprava Ujedinjenih Arapskih Emirata za nuklearnu regulaciju (FANR) izdala je u martu operateru, Nawah Energy Company operativnu dozvolu za Barakah 2. Punjenje nuklerake gorivom je počelo ubrzo nakon toga. Punjenje gorivom, kao i sveobuhvatni program ispitivanja pre pokretanja bloka, izvršeni su pod nadzorom FANR-a.

Izvršni direktor ENEC-a Mohamed Al Hammadi rekao je da pokretanje Barakah 2 označava veliku prekretnicu u realizaciji Programa mirne nuklearne energije UAE.

„Pokretanjem bloka 2 smo skoro na pola puta do postizanja našeg cilja – da snabdemo do četvrtine potreba naše zemlje električnom energijom iz nukelarnog izvora i omogućimo održivi rast. Paralelno postižemo ciljeve klimatskih promena UAE-a”, rekao je izvršni direktor ENEC-a.

Ali Al Hammadi , izvršni direktor Nawaha kaže da će se sada nastaviti sa pripremama, kako bi se nuklearka priključila na mrežu i počela sa komercijalnim radom.

„Ostajemo posvećeni osiguravanju nuklearne operativne izvrsnosti u svim blokovima. Zahvaljujemo se našim partnerima u UAE -u i širom sveta na njihovoj stalnoj podršci u vidu pomoći da postignemo ove prekretnice prema najvišim operativnim standardima”, dodao je Ali Al Hammadi.

Priključenje na mrežu

U narednim mesecima, blok 2 će biti priključen na nacionalnu električnu mrežu. Njegovi operateri će nastaviti sa procesom postepenog podizanja snage, poznatom kao testiranje uzdizanja snage. Proces će se kontinuirano nadzirati i testirati dok se ne postigne maksimalna proizvodnja električne energije. Pri tome će se pridržavati svih regulatornih zahteva i najviših međunarodnih standarda bezbednosti, kvaliteta i sigurnosti, saopšteno je iz ENEC-a.

„U ime globalne nuklearne industrije, Svetsko nuklearno udruženje čestita ENEC-u i timu Barakah na uspešnom završetku ove važne prekretnice. UAE nastavljaju da demonstriraju kako koristiti nuklearnu energiju za prelazak na čisti sistem električne energije”, rekla je generalna direktorka Svetske nuklearne asocijacije Sama Bilbao i Leon.

Četiri jedinice AP-1400, Korejskog dizajna, grade se u Barakahu. Barakah se nalazi u oblasti Al Dhafra u Abu Dabiju. Nuklearka je najveći pojedinačni izvor električne energije u UAE, od kada je blok 1 počeomo sa komercijaln proizvodnjom u aprilu ove godine.

Blok je prvi kritični stepen dostigao u avgustu 2020. Kada nuklearka bude u potpunosti puštena u rad, četiri bloka elektrane će proizvoditi 5,6 GW električne energije. Istovremeno će sprečavati ispuštanje više od 21 miliona tona emisije ugljenika svake godine.

Izgradnja prvog bloka u Barakah započela je 2012. godine. Radovi na drugim blokovima su započinjali otprilike jednom godišnje. izgradnja Barakah 2 počela je u aprilu 2013. godine. Izgradnja blokova 3 i 4 je sada u završnoj fazi. Prema ENEC-u, u junu ove godine, blokovi 3 i 4 su bili završeni 94% i 89%, respektivno.

Nawah je zajedničko preduzeće za nuklearne operacije i održavanje ENEC -a i Korea Electric Power Corporation-a.

Izvor: World Nuclear News

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti