OPEK+ se trudi da proizvede više nafte kako bi zadovoljio rastuću potražnju

UAE preti izlaskom iz naftaškog kartela

OPEK bi mogao ostati bez Ujedinjenih Arapskih Emirata, najvećeg proizvođač u naftaškom kartelu nakon Saudijske Arabije i Iraka. Sporna je najava daljeg smanjenja proizvodnje sirove nafte.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) pojačali su napetost sa naftnim saveznicima u OPEK+ oko pitanja nastavka postojeće strategije smanjenja proizvodnje, dotle da ovaj proizvođač čak razmatra i varijantu izlaska iz ad hoc pakta, saznaje u sredu Bloomberg iz izvora u UAE koji su zahtevali da ne budu imenovani, prenosi magazine Nedelja NNKS.

Potez je neobičan jer su UAE – najveći proizvođač u naftaškom kartelu OPEK nakon Saudijske Arabije i Iraka – dugo izbegavali javne sukobe, radije rešavajući sporove tiho iza zatvorenih vrata.

Napetost između Rijada i Abu Dabija porasla je od krajem leta, kada su UAE prebacili svoju OPEK+ kvotu za proizvodnju sirove nafte i dobili strogo upozorenje od svog suseda.

Sukob dolazi u delikatnom trenutku za OPEK+, gde bi bilo kakvi znakovi pukotina u savezu – a kamoli neslaganje s proizvođačem veličine UAE – potkopali ionako krhko tržište.

Grupa treba u naredne dve nedelje da odluči hoće li ostati pri ranije dogovorenoj odluci da u januaru poveća proizvodnju, ili da o tome odlučuje posle prvog kvartala 2021. godine, što zagovaraju Rijad i Moskva.

Energy Intelligence je ranije pisala da UAE vagaju prednosti i nedostatke članstva u OPEK-u. Ali, niko nije bio dostupan za komentare u ministarstvu nafte.

Ove nedelje, panel ministara OPEK+ poslao je signal najave produženja postojećeg reza pozvavši članice da "u slučaju potrebe budu spremne da deluju".

Ministar energetike UAE Suhail Al-Mazrouei zvučao je upadljivo rezervisanije rekavši da se svi prvo moraju uveriti u potrebu odlaganja povećanja proizvodnje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.