Novi talas korone usporiće rast potražnje za naftom

Ubrzan rast potrošnje nafte ugrožava cilj Net Zero

IEA predviđa da će potražnja za naftom do kraja 2022. godine dostići 100,6 miliona barela dnevno i navodi da je to izazov za ciljeve koji su zacrtani u mapi puta Net Zero do 2050. godine, jer obećanja raznih zemalja još uvek nisu potkrepljena konkretnim kratkoročnim političkim odlukama i merama o smanjenju potrošnje.

Globalna potražnja za sirovom naftom vratiće se na nivo od pre pandemije i vrlo verovatno će ga premašiti, dostižući 100,6 miliona barela dnevno do kraja sledeće godine, navodi Međunarodna agencija za energiju IEA  u svom najnovijem mesečnom izveštaju o tržištu nafte.

Ove godine potražnja za sirovom naftom će porasti za oko 5,4 miliona barela dnevno, navodi Međunarodna agencija za energiju IEA u svom najnovijem mesečnom izveštaju o tržištu nafte, uz naznaku da će sledeće godine potražnja usporiti na 3,1 milion barela dnevno (bpd).

Analitičari IEA se ograđuju zaključujući da će se to dogoditi samo „u nedostatku daljih promena politike“.

IEA procenjuje, takođe, da će biti povećana ponuda sirove nafte za 1,6 miliona barela na dan iz zemalja koje nisu članice OPEK-a. Trend će predvoditi SAD, čija će proizvodnja nafte porasti za više od 900.000 bpd sledeće godine.

To ostavlja prostor za OPEK+ da poveća proizvodnju sirove nafte za 1,4 bpd iznad svog cilja od jula 2021. do marta 2022. godine da bi se zadovoljio rast tražnje.

Ovo ne bi trebalo da predstavlja problem organizaciji. Čak i nakon što se poveća proizvodnja za dva miliona barela dnevno, počev od sledećeg meseca, po sporazumu o kontroli proizvodnje, članovima bi se i dalje ostavljao kombinovani rezervni kapacitet od 6,9 miliona barela na dan.

IEA je ranije ove godine primetila da  je potražnji nafte trebalo duže od godinu dana da bi se povratila na nivo pre-pandemije. Ali, ranije ovog meseca, izvršni direktor Fatih Birol rekao je agenciji Bloomberg da se potražnja za naftom oporavlja brže nego što se ranije očekivalo. Dakle, ukoliko OPEK + ne plasira dodatne barele na tržište povrh planova za obnavljanje dva miliona barela dnevno do jula, cene nafte će rasti kako se jaz bude povećavao.

Istovremeno, iz IEA navode da ova prognoza o potražnji nafte predstavlja, takođe, i izazov za ciljeve koji su zacrtani u mapi puta Net Zero do 2050. godine, objavljenoj u majskom izveštaju.

Ova mapa puta napominje da većina obećanja raznih zemalja još uvek nisu potkrepljena konkretnim kratkoročnim političkim odlukama i merama.

„U međuvremenu, izgleda da će potražnja za naftom i dalje rasti. Potreban je ogroman napor za postizanje navedenih ambicija“, zaključuju u IEA.

Izvor: Oilprice

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.