Ubrzano krčenje šuma u jugoistočnoj Aziji povećava efekat staklene bašte

Krčenje šuma u jugoistočnoj Aziji se ubrzava, što dovodi do povećanja emisije ugljenika. Analize pokazuju da se šume seku na sve većim nadmorskim visinama i na strmijim padinama, kako bi se napravilo mesto za bavljenje poljoprivredom. A planinske šume su kritične zone za biodiverzitet, utiču na klimu, zalihe vode i skladištenje ugljenika.

Uništavanje šuma u jugoistočnoj Aziji ubrzava se, što dovodi do povećanja emisije ugljenika, pokazuju nova istraživanja.

Otkrića istraživačkog tima, uključujući akademike sa Univerziteta u Lidsu, pokazuju da se šume seku na sve većim nadmorskim visinama i na strmijim padinama, kako bi se obezbedile površine za poljoprivrednu proizvodnju.

Krčenje šuma je dovelo do ispuštanja više od 400 miliona tona ugljenika u atmosferu svake godine, s tim da se ta emisija povećava poslednjih godina.

Studija Ubrzano uklanjanja šuma na planinama u jugoistočnoj Aziji objavljena je u međunarodnom časopisu Nature Sustainability.

„Većina nizijskih tropskih šuma u jugoistočnoj Aziji već je očišćena zbog poljoprivrede. U prošlosti su planinske šume često bile pošteđene krčenja, jer su strmi nagibi i visoka uzvišenja otežavali sečenje šuma. Naša studija pokazuje da se krčenje šuma sada preselilo u ove planinske regije i ubrzano se krči u poslednjih 10 godina”, kaže koautor studije, Dominick Spracklen, profesor na Lidsovoj školi za zemlju i životnu sredinu.

Ističući da su ove planinske šume neverovatno bogate biodiverzitetom i presudne za zalihe ugljenika, ovaj naučnik kaže da ga zabrinjava to što vidi da se granica krčenja šuma sada pomera prema gore u planine jugoistočne Azije.

„Gubitak ovih šuma predstavljaće poguban udarac za prirodu i dodatno će ubrzati klimatske promene. Jugoistočna Azija sadrži oko polovine svih tropskih planinskih šuma, koje su bogate biodiverzitetom i sadrže veliku količinu ugljenika na planeti”, navodi Spracklen.

Autori studije su otkrili da se uklanjanje šuma u planinama jugoistočne Azije ubrzalo tokom 21. veka, što predstavlja trećinu ukupnog gubitka šuma u regionu. Nove plantaže prvenstveno su nastale zbog krčenja šuma na velikim visinama.

Analizirajući satelitske podatke visoke rezolucije, istraživači su otkrili da je prosečni godišnji gubitak šuma u ovom regionu bio 3,22 miliona hektara godišnje u period od 2001. do 2019. godine, od čega je čak 31% površine na planinama.

Tokom poslednje decenije prosečna nadmorska visina gubitaka šuma povećala se za 150 m i napredovala na strmije padine, koje imaju visoku gustinu šumskog ugljenika u odnosu na nizije.

Ova pomeranja dovela su do neverovatnih brojki, odnosno do gubitka 424 miliona tona ugljenika godišnje, ubrzanom stopom poslednjih godina.

„Planinske šume su kritične zone za biodiverzitet, utiču na klimu, zalihe vode i skladištenje ugljenika. Gubitak šuma na višim nadmorskim visinama u planinskim regionima jugoistočne Azije tokom poslednjih 20 godina predstavlja veliki razlog za brigu, posebno zbog toga što su ovi regioni, takođe, koncentrisane zone osetljivih vrsta, sa velikim zalihama ugljenika. Ovo istraživanje pokazuje vrednost satelitskih podataka visoke rezolucije za otkrivanje promena. Takođe, pokazuje da međunarodna zajednica treba da nastavi da naporno radi na podršci očuvanju šuma i upravljanju ugljenikom”, rekao je koautor studije, Joseph Holden, profesor na geografskoj školi u Lidsu.

Istraživanje je vodio vanredni profesor Zhenzhong Zeng sa Južnog univerziteta za nauku i tehnologiju (SUSTech) u Šenženu, Kina.

Kombinujući podatke o gubitku šume sa mapom ugljenika šumske biomase, otkrili su da je gubitak ugljenika usled čišćenja šuma uglavnom bio u nižim predelima tokom 2000-ih, na primer u Indoneziji.

Međutim, 2010. godine gubitak ugljenika u nizijskim šumama smanjio se, dok se gubitak ugljenika u planinskim šumama u regionima poput Mjanmara i Laosa znatno povećao.

Izvor: ScienceDaily

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti