Udeo fosilnih goriva u miksu električne energije u EU najniži od kada se vodi evidencija

Potražnja za električnom energijom u EU u periodu januar-jun bila je 4,6 odsto manja u odnosu na isti period 2022. godine. U prvih šest meseci udeo fosilnih goriva u proizvodnji električne energije je bio 33 odsto, što predstavlja pad u odnosu na prošlogodišnji udeo od 38 odsto za isti period. U maju je proizvedena električna energija iz uglja činila manje od 10 odsto ukupne proizvedene električne energije u EU po prvi put u istoriji. Pad proizvodnje električne energije iz gasnih postrojenja nije mnogo opao, pošto su zemlje EU zamenile ruski gas odgovarajućom alternativom.

Samo 33 odsto energije u EU u prvoj polovini ove godine je prozvedeno u elektranama koje proizvode električnu energiju sagorevajući fosilna goriva. Fosilna goriva su u prvih 6 meseci 2023. godine imala najmanji udeo u proizvedenoj električnoj energiji na teritoriji zemalja koje pripadaju Evropskoj uniji od kada se vodi ova statistika, piše Rojters.

Glavni razlog ove situaciju je bila niža potražnja za električnom energijom, što znači da bi povećanje kapaciteta proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora ipak moglo zadovoljiti veći deo potražnje za električnom energijom, rekli su iz neprofitabilne ekološke organizacije Ember. Blagi vremenski uslovi, politika smanjenja potrošnje električne energije i visoke cene gasa i struje nakon što je Rusija prošle godine smanjila isporuke gasa Evropi, podstakli su industriju i potrošače da smanje potrošnju električne energije.

Potražnja za električnom energijom u EU u periodu januar-jun bila je 4,6 odsto manja u odnosu na isti period 2022. godine. U prvih šest meseci udeo fosilnih goriva u proizvodnji električne energije je bio 33 odsto , što predstavlja pad u odnosu na prošlogodišnji udeo od 38 odsto za isti period.

U 27 zemalja članica EU, proizvodnja električne energije iz fosilnih goriva opala je za 17 odsto u prvoj polovini godine, u poređenju sa prvom polovinom 2022, rekli su iz organizacije Ember. Ugalj, fosilno gorivo koje najviše emituje CO2, zabeležio je najveći pad.

U maju je proizvedena električna energija iz uglja činila manje od 10 odsto ukupne proizvedene električne energije u EU po prvi put u istoriji.

Pad proizvodnje električne energije iz gasnih postrojenja nije mnogo opao, pošto su zemlje EU zamenile ruski gas odgovarajućom alternativom.

Neophodno baterijsko skladištenje proizvedene električne energije

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora se povećava iz meseca u mesec kako zemlje nastavljaju da instaliraju vetroelektrane i solarne panele . Međutim, dok su vetar i solarna energija proizveli 23 TWh više energije u periodu januar-jun 2023. godine, u poređenju sa istim periodom prošle godine, stručnjaci iz oblasti energetike su rekli da je hitno potrebna akcija za integraciju više obnovljivih izvora energije u globalne električne mreže.

U Španiji i Poljskoj solarne elektrane su povremeno isključivane kako bi se izbeglo preopterećenje električne mreže ali i zbog toga što je jeftinije isključiti solarne elektrane nego isključiti elektrane na fosilna goriva.

„Postoje žarišta gde se električna mreža preoptereti jer ne može da prihvati svu električnu energiju iz obnovljivih izvora energije. Ovaj problem bi mogla da reše baterijska skladišta električne energije. Projekti za baterijsko skladištenje elekrične energije mogu se realizovati vrlo brzo“, rekao je analitičar ekološke organizacije Ember Kris Roslou.

Proizvodnja električne energije iz hidroelektrana u periodu januar-jun su se oporavila u poređenju sa prošlogodišnjim niskim proizvodnjama koje su bile izazvane sušom, dok je proizvodnja iz nuklearnih elektrana niža iz godine u godinu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti