Ukrajina planira izgradnju nuklearnih elektrana čim se rat završi

Izvršni direktor Energoatoma Petro Kotin je u svom intervju za medije rekao kako Ukrajina planira izgradnju novih nukleranih blokova nakon završetka rata, i već najavio da će građevinski radovi na dve nove jedinice Vestinghouse AP1000 u nuklearnoj elektrani Hmeljnicki „početi čim se rat završi“. Ukrajina zbog trenutne ratne situacije nema veliku potrošnju električne energije i želi da je izvozi preko Poljske.

Izvršni direktor Energoatoma, Petro Kotin je u svom  intervjuu za medije  rekao da je sporazumom koji je potpisan sa američkom korporacijom Vestinghaus obuhvaćena izgradnja ukupno pet nuklearnih  blokova, dok će ostala tri bloka biti raspoređena u druge postojeće nuklearne elektrane u zemlji.

Kotin je rekao da pored tih pet blokova „tražimo nove lokacije. Najperspektivniji projekat na kom sada radimo je lokacija Čigirin u Čerkaskoj oblasti, gde je u sovjetsko vreme planirana izgradnja energetskog bloka. Parcela je za ovo dodeljena i postoje dobri uslovi, stanovništvo pozitivno gleda na izgradnju ovakvog objekta. To je centar Ukrajine, u blizini je dalekovod velike snage i dosta vode, što je važno za nuklearnu jedinicu velikog kapaciteta“.

Petro Kotin je naglasio da će od Orbite, grada koji je krenuo da se gradi pre više od tri decenije, a koji je sada  uglavnom napušten jer su planovi izgradnje nuklearne elektrane zaustavljeni, takođe napraviti grad-baštu (zeleni grad).

Kotin je dodao da je administracija Odeskog regiona pre početka rata sa Rusijom želela da izgradi nuklearni blok. U sovjetsko vreme postojali su planovi za takvu elektranu, ali je otkazano nakon nesreće u Černobilju.

Novi nuklearni bezbedonosni zakoni

Kotin je upitan koje su promene u pravilima nuklearne bezbednosti potrebne posle rata, s obzirom da je svet video prisustvo vojnih snaga, opreme i granatiranja – kao i izveštaje Ukrajine o krstarećim projektilima koji lete iznad nuklearnih elektrana.

Kotin je rekao da je potrebno usaglasiti pravila u slučaju takve agresije u budućnosti na civilno nuklearno postrojenje. Potrebno je usaglasiti i dogovore o tome „kako ga zaštititi, koje akcije treba da preduzme Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na međunarodnom nivou“. Jedna mera koju je Ukrajina želela da sprovede bilo je usvajanje nevojne zone od 30 kilometara oko nuklearnih objekata.

On je takođe rekao da će pet novih jedinica Vestinghausa sadržati dvostruki zatvarač koji povećava zaštitu reaktora od pada aviona ili raketnog udara.

„Ali ovaj problem nije rešen samo tehnološkim dizajnom. Možete ojačati školjku, ali morate preduzeti druge mere. Posetio sam nuklearnu elektranu u Pakistanu… u Karačiju, izgradili su trostruki perimetar zaštite oko svog objekta. 2020, IAEA je prepoznala da nuklearna elektrana Karači ima jedan od najboljih zaštitnih koncepata“, rekao je on.

On je rekao da će ubuduće mere nuklearne bezbednosti morati da obuhvataju „izgradnju perimetra kako neprijatelj ne bi mogao da se približi tenkovima i artiljerijom“.

Još jedno bezbednosno pitanje koje je IAEA pokrenula je prisustvo ruskog nuklearnog osoblja u okupiranoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, rekavši da bi njihovo prisustvo moglo poremetiti proces donošenja odluka za osoblje u elektrani, kojom i dalje upravlja ukrajinsko osoblje iako je je pod kontrolom ruskih vojnih snaga.

Usled smanjenja potrošnje električne energije Ukrajina želi da izvozi

Drugo pitanje koje je pokrenuto je da Ukrajina trenutno ima „mnogo kapaciteta koji je u rezervi zbog smanjenja potrošnje električne energije u Ukrajini“. To bi moglo da se izvozi. U ponedeljak je Interfaks Ukrajine izvestio da je premijer Denis Šmihal na sastanku vlade rekao da Ukrajina planira da obnovi dodatne dalekovode sa Poljskom „za izvoz električne energije iz ukrajinskih nuklearnih elektrana. To će pomoći Evropi da prestane da uvozi ruski gas”.

U svom dnevnom ažuriranju u ponedeljak, Energoatom je rekao da su sve nuklearne elektrane u zemlji nastavile da rade u sigurnim granicama. Generalno je imao sedam ili osam od ukupno 15 jedinica koje rade, dok su ostale zatvorene radi redovnog održavanja ili zadržane u rezervi.

Izvor: WorldNuclearNews

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti