Ukrajinska kriza različito utiče na rudarske kompanije

Rudarska kompanija Ferekspo, sa sedištem u Švajcarskom i poslovanjem u Ukrajini, izdala je obaveštenje o višoj sili, u kome piše da prekidaju sa snabdevanjem nekih kupaca. Dok su akcije ove kompanije u petak pale za 2% akcije ruske rudarske kompanije Evraz, čiji je vlasnik Roman Abramovič su, nakon pada u četvrtak za 25% u jutarnjem trgovanju u petak porasle za 17%.

Ferekspo, koji se nalazi na londonskoj berzi, treći je po veličini svetski izvoznik peleta rude gvožđa za industriju čelika, objavio je obaveštenja o višoj sili u kojima se navodi da su isporuke nekim kupacima prekinute nakon što je luka iz koje posluje u Ukrajini obustavila rad.

Sedište trgovačke i rudarske kompanije je u Švajcarskoj, ali posluje u Ukrajini, gde ima tri rudnika i proizvodni pogon. U obaveštenju se navodi da su izvozni objekti u luci Pivdenji na jugozapadu Ukrajine „privremeno obustavljeni po dobijanju obaveštenja od uprave luke“.

„Kao rezultat toga, odeljenje marketinga je izdalo obaveštenja o višoj sili obaveštavajući određene kupce, kojima su u bliskoj budućnosti trebali biti isporučeni proizvodi okeanskim plovilima”, saopštila je kompanija.

Grupa je u četvrtak saopštila da je ukrajinska vlada obustavila železnički transport. Ipak, kažu da nastavljaju sa svojim rudarskim operacijama u blizini grada Horišni Plavni u centralnoj Ukrajini.

„Grupa ima mogućnost da skladišti svoje pelete rude gvožđa na licu mesta, dok logističke mreže Ukrajine i dalje doživljavaju poremećaje. Primarni fokus grupe ostaje bezbednost njene radne snage u Ukrajini”, istaknuto je.

Akcije Ferekspa su u petak ujutro u Londonu pale za dva posto.

Akcije nekih rudarskih kompanija rastu

Ruska rudarska grupa Evraz, koja se nalazi na londonskoj berzi, u kojoj Roman Abramovič, milijarder i vlasnik fudbalskog kluba Čelsi ima 29 posto akcija, upozorila je investitore na rizik od potencijalnih sankcija zbog sukoba.

Međutim, akcije kompanije, koje su u četvrtak pale za četvrtinu, porasle su za 17% u jutarnjem trgovanju u petak. To je najveći rast FTSE 100, nakon što je kompanija prijavila povećanje profita za 2021.

„Veći deo grupe ima sedište u Ruskoj Federaciji. Shodno tome je izložen ekonomskim i političkim efektima politike koju je usvojila ruska vlada. Pogoršanje situacije u vezi sa Ukrajinom je dodatno povećalo ekonomsku neizvesnost i rizik od uvođenja sankcija“, saopštila je kompanija u petak.

Evraz je najavio neto profit od 3,1 milijarde funti za 2021. godinu, u odnosu na 858 miliona funti prethodne godine.

Izvor: TheGuardian

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Komentari (1)

  1. STA MOZE COVJEK DA ZAKLJUCI IZ OVOG TEKSTA. TO JE DA EKONOMIJA ,PRIMARNO AFIRMISE ZIVOT I SARADNJU MEDJU LJUDIMA I DA COVJEKA STO SE ONO KAZE SPUSTA NA ZEMLJU. NEMA OPRAVDANJA ZA MEDJUNARODNO RADNISTVO I SINDIKATE JER DEFANZIVNIM PONASANJEM AFIRMISU SMRT I NESRECE U SVIJETU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti