Ulaganja u energetski i rudarski sektor vredna 10 milijardi evra

Investicioni plan u energetskom i rudarskom sektoru vredan 10 milijardi evra. Najavljujući izgradnju srednjih i velikih hidroelektrana, kao održivu energiju u vreme energetske tranzicije ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je, posle današnjeg potpisivanja posebnog kolektivnog ugovora sa Sindikatom radnika EPS-a, kao prioritete navela i nove cenovne paritete, povećanje energetske efikasnosti i smanjivanje gubitaka.

Ministarstvo rudarstva i energetike (MRE) pripremilo je investicioni plan u energetskom i rudarskom sektoru vredan 10 milijardi evra.

„Glavni prioritet je izgradnja srednjih i velikih hidroelektrana, jer je to održiva energija u vreme energetske tranzicije. Drugo, hoćemo da snizimo cene električne energije i u proizvodnji i u potrošnji, što je pitanje energetske efikasnosti za koju smo pripremili novi zakon. Treći pravac su održivi izvori energije, koji mogu da pomognu u energetskoj sigurnosti. Pripremili smo plan investicija koji iznosi 10 milijardi evra i najveći deo odnosi se na elektroenergetiku”, rekla je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović posle današnjeg potpisivanja posebnog kolektivnog ugovora sa Sindikatom radnika Elektroprivede Srbije.

Naglašavajući da je „najkritičnija tačka u elektroprivrednom sistemu distributivna mreža, čije održavanje je u prethodnom periodu bilo opterećeno velikim troškovima, a da prave realizacije nije bilo” Mihajlovićeva je istakla da su gubici u distributivnoj mreži veliki.

Procene su da u naredne tri do četiri godine treba uložiti najmanje 350 miliona evra, kako bi se ti gubici smanjili za bar tri do četiri procenta.

„Hoćemo da ulažemo u kompletnu distributivnu mrežu, ne samo u brojila, Distribucija ODS mora da bude jako preduzeće, koje može da isporuči kvalitetnu električnu energiju“, rekla je Mihajlovićeva poručujući da se iz krize može izaći samo zajedno, uz mnogo rada. „Kriza izazvana pandemijom korona virusa u celom svetu jedna je od najgorih u istoriji. Kroz nju možemo proći samo uz mnogo rada i ako budemo svi u tome zajedno”.

Mihajlovićeva je rekla da je ministarstvo koje vodi na početku mandata zateklo realizaciju budžeta od 52 odsto, a da je već u decembru ona bila 96 odsto, kao i to da će u januaru 2021. realizacija budžeta biti i iznad planirane.

„Važno je da uradimo sve da podignemo privredu. Zato mnogo toga mora da se realizuje mnogo brže. Pored reformi koje smo započeli, mora da bude mnogo više energije, snage i strasti da se stvari urade. Mi se srećemo svakodnevno sa raznim problemima, pa i opstrukcijama, jer imamo zaposlene koji smatraju da je mejl u 18 sati mobing ili da kad je potrebno da se nešto uradi vikendom, to je udar na nečije dostojanstvo. Ali, mi možemo iz krize koja je teža nego ikad da izađemo samo zajedno, sa puno rada”, rekla je Mihajlovićeva.

Električna energija je najplemenitiji vid energije

Komentarišući poskupljenje električne energije ministarka je rekla da je cena samo mali deo svega što se radi da bi Elektroprivreda Srbije bila moderno, profitabilno i uspešno preduzeće.

„EPS nisu samo hidroelektrane i termoelektrane. Elektroprivreda Srbije je strateški važno preduzeće koje, ako želimo da doprinosi BDP-u i bude moderno i uspešno, mora da se menja i da se u njega mnogo više investira, jer su trenutno investicije ispod nivoa amortizacije. EPS-u je potreban investicioni bum i milijarde evra novih investicija, uključujući i distributivnu mrežu i zaštitu životne sredine”, rekla je Mihajlovićeva naglašavajući da su pre poskupljenja započete važne promene u Elektroprivredi Srbije, pre svega odvajanje distributivne delatnosti, što će uticati na smanjenje određenih troškova, kao i da se pravi novi plan investicija, koji će više voditi računa o ulaganjima u životnu sredinu. „Električna energija nije socijalna kategorija, već najplemenitiji vid energije, kao što ni EPS nije neprofitna ili nevladina organizacija, već strateški važno preduzeće. Vremena se menjaju i troškovi proizvodnje su viši nego ranije, ne zato što neki direktor ne radi svoj posao, već zato što kvalitet uglja nije kakav je bio i postoji puno stvari koje utiču na cenu”.

Novi kolektivni ugovor – radnički ustav

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, potpisala je danas novi kolektivni ugovor sa predstavnicima sindikata radnika Elektroprivrede Srbije i tom prilikom izjavila da su zaposleni u EPS-u veoma važni za Srbiju i da je ovim kolektivnim ugovorom, između ostalog, dogovoreno povećanje toplog obroka i regresa, a da će radnici zaraženi korona virusom imati plaćeno odsustvo tokom lečenja.

„Sve o čemu se razgovaralo pre mesec i po dana pretočeno je u ovaj dokument. Formiranjem nove vlade i novog Ministarstva rudarstva i energetike prvi sastanak koji smo održali sa radnicima bio je sa predstavnicima sindikata EPS-a, strateški važnog preduzeća. EPS nisu samo rudnici, termo i hidroelektrane, to su radnici, od rudara do inženjera, koji rade svoj posao i od kojih mi kao građani očekujemo da imamo kvalitetnu struju i da rešavaju probleme kada se jave. Zato je važno da radimo u pravcu da kvalitet i uslovi rada budu na višem nivou“, rekla je Mihajlovićeva.

Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije, rekao je da je ovo poseban dan za sindikat, jer je potpisan „radnički ustav“.

„Brzo i efikasno smo se dogovorili sa resornom ministarkom i njenim timom. U pitanju je kolektivni ugovor koji se odnosi i na radnike EPS-a i na radnike ODS-a. Mi zaposleni u EPS-u znamo kakva je situacija i ovim ugovorom obezbedili smo sigurnost u naredne tri godine i za naša tri preduzeća na Kosovu i Metohiji. Zaposlenima želim da poručim da nemaju bojazni, jer neće biti nikakvog rasparčavanja preduzeća niti viškova radne snage. Svako u EPS-u zna svoj posao, a mi smo tu da štitimo njihove interese“, rekao je Đorđević.

Branko Tomić, potpredsednik sindikata izjavio je da je ovo važan dan za sindikat i zahvalio potpredsednic Vlade i resornom ministarstvu jer su uspeli na brz i efikasan način da urade nešto veoma bitno za zaposlene u EPS-u, ODS-u i tri preduzeća na KiM.

„Hvala vam što se zajedno sa nama borite za budućnost i Srbiju“, rekao je Tomić

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti