Uloga rublje u novoj međunarodnoj finansijskoj šahovskoj partiji

Ekonomske sankcije Zapada Rusiji, posebno one vezane za međunarodno plaćanje i odgovor Moskve, da će gas „neprijateljskim zemljama“ Gasprom ubuduće naplaćivati u rubljama nagoveštava eskalaciju ekonomskog rata u sferi finansija. Gde će nas odvesti promene na međunarodnim finansijskim tržištima, hoće li dolar, kao američka valuta izgubiti dominantnu ulogu i kako će to uticati na globalnu privredu i pojedinačne ekonomije bogatih i siromašnih zemalja, teme su o kojima u današnjoj emisiji Jelica Putniković razgovara sa prof. dr Radovanom Kovačevićem sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu

Već i najava – da će Rusija prihvatati samo plaćanje gasa u svojoj valuti izazvala je porast kursa rublje.

Nemački Zidojče cajtung piše da bi prihvatanje plaćanja u rubljama drastično ojačalo rusku valutu i rusku Centralnu banku, uz istovremeno podrivanje sopstvenih (zapadnih) ekonomskih sankcija.

Inače, ruska vlada je već početkom marta odlučila da sopstvene finansijske obaveze prema „neprijateljskim državama“ izmiruju samo u rubljama. Pored članica EU ova odluka uključuje i Ukrajinu, Švajcarsku i Japan.

Nemački javni radio Dojčlandfunk naziva Putinovo insistiranje na rubljama „pametnim šahovskim potezom“ jer stavlja Nemačku i druge zemlje EU pred izbor između kuge i kolere.

Mada iz Moskve nisu stigli detalji o tome kada počinje primena plaćanja u rubljama, koliko će Gasprom tolerisati neplaćanje računa… a nema ni zvaničnih odluka „neprijateljskih zemalja“ o tome da li će nastaviti da kupuju ruski gas, jasno je da je reč o međunarodnim finansijskim tektonskim promenama. Jer, dolar je, i pored toga što se već godinama priča o tome da će ga neke zemlje napustiti kao sredstvo plaćanja, ostao valuta u kojoj se računaju cene – posebno u energetskom sektoru. Evro je, možda, poljuljao ali, nije ugrozio dominaciju dolara. Evidentno je, doduše, da su Kinezi počeli da pozicioniraju svoj juan ali, sve su to bili „bočni“ udari na dolar kao uvreženo sredstvo plaćanja. Ne samo u sferi energetike, gde se ustalio naziv „petrodolar“.

Pametni šahovski potezi

Jasno je da je Putin uvođenjem rublje kao jedinog sredstva plaćanja za ruski gas uznemirio i političare i energetske kompanije. Analitičari najavljuju velike probleme zemljama koje se odluče da neće kupovati gas koji moraju plaćati u rubljama. Naime, već su apsolvirali činjenicu da se ovaj ruski energent ne može brzo zameniti gasom iz nekog drugog izvora. To da bi zamena gasa iz cevi utečnjenim prirodnim gasom (LNG) bila skuplja takođe je veliki problem. Ali, nestašica gasa bila bi pogubna za sve zemlje čiji se političari odluče da ne prihvate nove uslove plaćanja. Jer, to preti još većom inflacijom, stagnacijom – recesijom – upozoravaju neki ekonomski stručnjaci.

Gde će nas odvesti ove promene na međunarodnim finansijskim tržištima, hoće li dolar, kao američka valuta izgubiti dominantnu ulogu i kako će to uticati na globalnu privredu i pojedinačne ekonomije bogatih i siromašnih zemalja teme su o kojima u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa prof. dr Radovanom Kovačevićem sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Video možete pogledati ovde.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.