voz vodonik

Umesto dizela nemačka nacionalna železnica će koristiti vodonik

Dojče Ban sa Simensom otpočinje razvijanje vozova na vodonični pogon, koji treba da zamene vozove na dizel. Trenutno DB koristi 1.300 dizel vozova u regionalnoj službi, a 40 odsto od 33.000 km železničke mreže nije elektrificirano.

Nemačka nacionalna železnica Dojče Ban (Deutsche Bahn – DB) najavila je da razvija voz na vodonični pogon, koji treba da zameni vozove na dizel.

Operater se udružio s kompanijom Siemens Mobility u razvoju novog voza pod nazivom Mireo Plus H, koji će koristiti gorive ćelije vodonika i litijum-jonske baterije. Voz će putovati između Tubingena, Horba i Pforzheima u nemačkoj državi Baden-Wurttemberg, a testiranja počinju 2024. godine, piše Klix.ba.

Mireo Plus H će imati domet od 600 km, a njegova maksimalna brzina će iznositi 160 km/h. U kompaniji Deutsche Bahn procenjuju da će samo testiranje sprečiti ispuštanje oko 330 tona ugljen-dioksida u atmosferu.

DB takođe namerava razviti i testirati infrastrukturu za voz na vodonični pogon, pa zbog toga modifikuje jedno od svojih postrojenja za održavanje vozova, koje će postati stanica za punjenje i održavanje novog voza.

U planu je, takođe, i proizvodnja vodonika elektrolizom, korištenjem električne struje, kako bi se voda razlagala na kiseonik i vodonik. Proces je potpuno ekološki, ali nije efikasan u poređenju sa modernom tehnologijom koju koriste električna vozila s baterijama. Takođe, transport i skladištenje vodonika mnogo koštaju.

Ipak, vodonični vozovi su uspešno testirani u nekim drugim zemljama, a privlače pažnju u delovima Evrope. Kompanija Alstom već koristi komercijalne putničke vozove na vodonični pogon u Austriji, a obavila je i uspešna testiranja u Holandiji. Alstomovi Coradia iLint vodonični vozovi su testirani i stavljeni u službu u Nemačkoj još 2018. godine.

Međutim, DB-ov projekat je važniji s obzirom da se radi o nacionalnom prevozniku, a uspešan test je ključan za planove u vezi ugljenične neutralnost. Trenutno DB koristi 1.300 dizel vozova u regionalnoj službi, a 40 odsto od 33.000 km železničke mreže nije elektrificirano.

"Moramo svesti upotrebu fosilnog goriva na nulu- Samo u tom slučaju DB može biti ugljenično neutralan do 2050. godine. Do tada nećemo imati nijedan dizel voz u floti", izjavila je članica DB-ove uprave Sabina Jeschke.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti