Umesto istraživanja bora i litijuma u valjevsko-mioničkom basenu se sprovode hidrogeloška

Građani Valjeva i okoline već nekoliko godina protive se istraživanju bora i litijuma, a šta se dešava kad data kompanija promeni svoj fokus delatnosti?

Od kada se u javnosti saznalo za primenjena geološka istraživanja bora, litijuma, i pratećih elemenata u valjevskim selima, traje borba da se taj projekat zaustavi.

Za istražno polje valjevsko-mioničkog basena, Viši sud u Valjevu još 2022. doneo je privremenu meru zabrane primenjenih geoloških istraživanja, a za područje Valjevo Sever, Ministarstvo rudarstva i energetike odbilo je zahtev kompanije Euro Lithium Balkan za produženje istih jer nije urađeno najmanje 75 odsto od projektom planiranog obima radova.

Projekat od million i po evra – na poklon gradu

A onda, kao grom iz vedra neba, javnost je krajem prošle godine obaveštena, da će na prostoru valjevsko-mioničkog basena, kompanija Euro Lithium Balkan sprovoditi ona hidrogeološka.

„Na osnovu rezultata Studije o hidrogeotermalnom potencijalu valjevsko-mioničkog basena koju je uradio Departman za Hidrogeologiju Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu na inicijativu našeg preduzeća, započeta je izrada projekata za istraživanje mogućnosti iskorišćenja geotermalnog resursa u svrhu proizvodnje toplotne energije koja bi mogla da bude iskorišćena u sistemu daljinskog grejanja u Valjevu, kao i za eventualnu upotrebu u procesima vezanim za tehnološke procese mogućeg ležišta mineralnih sirovina“, navedeno je u saopštenju kompanije.

„Tehničku kontrolu i izvođenje radova na istraživanju, izradu istražno/proizvodnih bunara, kao i Elaborat o rezervama geotermalnog resursa, preduzeće Euro Litijum Balkan će finansirati u potpunosti iz svojih sredstava. Sve rezultate i objekte nakon sprovedenog prema projektu vrednom oko milion evra, ostaviće gradu na raspolaganje bez ikakve naknade.“

Foto: Sanja Dovečer/Agroklub

Zakon dozvoljava promenu

Ministarstvo rudarstva i energetike, dalo je dozvolu Kompaniji za hidrogeološka istraživanja u maju ove godine, a građani Valjeva i okolnih sela koja su obuhvaćena istražnim poljem, skeptični su po pitanju dobrih namera Kompanije.

Kompanija tvrdi da primenjena hidrogeološka iskopavanja predstavljaju poseban vid istraživanja i svojim tehničkim rešenjima, koncepcijom i rezultatima ne pružaju informacije o mineralnim sirovinama, odnosno ne koriste se za dobijanje rezultata vezanih za geološka ispitivanja bora i prateće asocijacije elemenata kojima se preduzeće Euro Lithium Balkan bavi na drugim oglednim prostorima. Pravni zastupnik Narodnog pokreta Marš sa Kolubare Sreten Đorđević smatra da kanadska kompanija nema nikakva iskustva u oblasti ispitivanja geotermalnih voda i da je u pitanju pokušaj da se zadrži sporno polje. 

„U Zakonu o rudarstvu postoje odredbe o promeni vrste i predmeta istraživanja. To znači da kompanija koja radi ispitivanja ima mogućnost da pređe na istraživanje drugog geološkog materijala na osnovu izmenjenog projekta“, kaže Đorđević i dodaje da bi se na ovaj način izbegla privremena mera koja je na snazi.

„Postoji opasnost da kompanija Euro Litijum Balkan zaparavo pokušava da na mala vrata nastavi sa ispitivanjima bora i litijuma i sumnjam da je u pitanju pokušaj da se zadrži istražno područje u valjevskom kraju da ne bi uskočio neko drugi. Ovo je pokušaj opstanka na valjevskom istražnom području sa planom da se posle izvesnog vremena zatraži izmena dozvole i opet se prebaci na geološka istraživanja bora i litijuma“, kaže pravni zastupnik pokreta Marš sa Kolubare.

S obzirom da je zabranjeno korišćenje poljoprivrednog zemljišta od prve do pete klase u nepoljoprivredne svrhe, javnost budno prati gde će se vršiti istraživanja.  

Dve perspektivne zone za bušotine

U projektu koji je dostupan javnosti, navodi se da su izdvojene dve zone kao perspektivne, u okviru istražnog prostora Valjevo-Beloševac. Jedno je područje gradske Toplane, ali zbog sastava zemljišta, u projektu je predloženo da se istraživanja rade na području fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. Druga zona je u selu Beloševac, ali bi tu postojalo ograničenje zbog blizine Sportsko-rekreativnog centra Petnica.

U Kompaniji tvrde da žele da kroz ovaj projekat pomognu da se umesto fosilnih goriva koriste obnovljivi izvori energije. Mnogi su, međutim, skeptični i smatraju da se time kupuje vreme.

I dok građani smatraju da je priča završena i da nikakvog rudnika bora ili litijuma neće biti, gradski čelnici ćute i loptu prebacuju na resorno ministrastvo, da je ono nadležno za sve. Za to vreme, kompanija sponzoriše sportske klubove, pojedina Udruženja građana, gradske manifestacije.

Izvor: Agroklub

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti