UN usvojile standard za merenje vrednosti ekosistema

Sistem ekološko-ekonomskog računovodstva - računovodstvo ekosistema (SEEA-EA) novi je statistički standard, koji će omogućiti merenje vrednosti doprinosa ekosistema, koji je usvojila komisija UN za statistiku. Ovaj standard pruža računovodstveni okvir za merenje, na primer, doprinosa oprašivača- pčela, leptira i bumbara dobrobiti ekosistema.

Komisija UN za statistiku usvojila je novi statistički standard, koji će omogućiti merenje vrednosti doprinosa ekosistema.

Sistem ekološko-ekonomskog računovodstva – računovodstvo ekosistema (SEEA-EA) pruža računovodstveni okvir za merenje doprinosa ekosistema društvu, njegovog stanja (zdravlja) i usluga koje pruža, saopštila je Evropska statistička služba a prenosi EURACTIV.rs.

Tako ćemo, npr, prateći smernice SEEA-EA moći da izračunamo vrednost usluga oprašivača za društvo. Oprašivači – pčele, leptiri i bumbari, doprinose proizvodnji poljoprivrednih kultura u EU sa, kako se procenjuje, 3,7 milijardi evra godišnje.

Što je još važnije, zahvaljujući standardu za merenje vrednosti ekosistema moći ćemo da utvrdimo ne samo gde i koliko usluga nam „isporučuje” priroda, nego i gde one nedostaju, odnosno gde nije zadovoljena tražnja.

Navodi se da polovina poljoprivredne površine na kojoj se gaje usevi zavisni od oprašivača, posebno voće, ne pruža odgovarajuće uslove za polinatore, poput mesta gde će da se gnezde. Posledica je da nema dovoljno oprašivača.

„Obnova staništa oprašivača na poljoprivrednom zemljištu može da udvostruči koristi od oprašivanja”, ističe se.

Računovodstvo ekosistema, takođe, može da doprinese praćenju ciljeva održvog razvoja – npr. merenju pristupa zelenim površinama u gradovima, uočavanju promena u obimu šuma ili degradacije tla.

Kako se navodi, evropske zvanične statistike urađene na osnovu UN standarda biće iskorišćene za implementaciju Evropskog zelenog dogovora.

Usvajanje priručnika za računovodstvo ekosistema rezultat je više od tri godine rada i rasprava više od sto stručnjaka iz različitih oblasti.

U proces je bio aktivno uključen i Eurostat kao predsedavajući Tehničkom odboru UN i uredničkom odboru koji je nadgledao izradu priručnika i sve vreme pružao stručno znanje i podršku UN.

Izvor: EURACTIV.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.