Unapređen sistem zbrinjavanja proizvoda koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada

Tokom prošle godine u Srbiji je zbrinuto 120.000 tona posebnih tokova otpada (elektronski i električni otpad, gume, motorna ulja, vozila, akumulatori i baterije). To je rezultat unapređenja u sistemu isplate podsticaja za rad reciklažne industrije. Srbija ima najsnažniju reciklažnu industriju u region, saopštilo je Udruženja reciklera Srbije.

U prethodnoj godini zbrinuto je ukupno 120.000 tona posebnih tokova otpada. Reč je o proizvodima koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada. U njih spadaju elektronski i električni otpad, gume, motorna ulja, vozila, akumulatori i baterije.

Nastavljen je trend rasta i u prvih sedam meseci 2022. godine. Ovo predstavlja rezultat unapređenja u sistemu isplate podsticaja za rad reciklažne industrije, saopštilo je Udruženja reciklera Srbije.

„Prethodna godina predstavlja prekretnicu u odnosu države prema reciklažnoj industriji. Prvi put su, nakon 10 godina, podsticaji isplaćivani po isteku kvartala, čime je obezbeđena kontiuniranost ovog složenog proizvodnog ciklusa, koji se sastoji od sakupljanja, transporta, skladištenja i tretmana opasnog otpada. Reciklažna industrija je krajnjim naporima uspela da izdrži period neizvesnosti, stabilizuje prerađene količine i broj zaposlenih od oko 15.000 ljudi. Zahvaljujući odgovornoj politici Ministarstva zaštite životne sredine i Vlade Republike Srbije beležimo, posle duže godina, rast broja zaposlenih kod operatera od 9%”, izjavio je Nikola Egić, predsednik Udruženja reciklera Srbije.

Od 2010. godine, od kada su otvorena prva postrojenja za tretman posebnih tokova otpada, pa do danas industrija posebnih tokova otpada je zbrinula neverovatnih 1,1 milijarde kilograma opasnog otpada. To je impresivna kolona kamiona, dugačka više od 2.000 kilometara, punih opasnog otpada i toksičnih materija štetnih po zdravlje stanovnika. Taj otpad nije završio u životnoj sredini, već je zbrinut u skladu sa zakonom. Od toga, najveće su količine recikliranih otpadnih guma – više od 470.000 tona, zatim 350.000 tona električnog i elektronskog otpada, 220.000 tona akumulatora i 55.000 tona otpadnih ulja.

Srbija ima najsnažniju reciklažnu industriju u regionu

Ministarstvo zaštite životne sredine sprovelo je tokom 2021. godine konkurse za tri kvartala, dok je konkurs za četvrti kvartal sproveden početkom tekuće godine. U budžetu za 2022. godinu predviđena su veća sredstva. Do sada su realizovani konkursi za prva dva kvartala, čime su posle mnogo godina blagovremeno obezbeđena sredstva za tretman opasnog otpada.

„U 2022. godini napravljen je ogroman korak napred. Radili smo u punom kapacitetu, jer su najzad stvorene osnove za napredak reciklažne industrije. Srbija ima najsnažniju reciklažnu industriju u regionu i sa nastavkom ovakve politike i daljim usaglašavanjem zakonodavnog okvira sa EU direktivama mogu se očekivati nove investicije i otvaranje velikog broja radnih mesta – uz očuvanje veoma važnih radnih mesta socijalno ugroženih članova našeg društva, za šta potencijal postoji”, napomenuo je predsednik Udruženja reciklera Srbije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti