Unapređenje energetske efikasnosti korisno za sve

„Završetkom sanacije smanjićemo potrošnju energije od 30 do 50 odsto - u zavisnosti od primenjenih mera, pobolјšaćemo uslove rada i boravka u objektima, kako za zaposlene tako i za korisnike i posetioce”, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović povodom odobrenja finansiranja unapređenja energetske efikasnosti 21 javnog objekata u 21 lokalnoj samoupravi.

Na osnovu Javnog poziva za dodelu sredstava za unapređenje energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja u gradovima i opštinama, koji je raspisan u aprilu ove godine, Ministarstvo rudarstva i energetike odobrilo je finansiranje projekata u 21 lokalnoj samoupravi, za šta je obezbeđeno 400 miliona dinara.

„Unapređenje energetske efikasnosti u javnim objektima, školama, vrtićima, domovima zdravlјa i drugim objektima na lokalu je strateški cilј države kako bismo ostvarili uštedu energije, smanjili troškove grejanja zimi i hlađenja leti, ali i umanjili negativne uticaje na životnu sredinu. Početak radova očekujemo nakon izbora izvođača radova krajem ove, odnosno početkom sledeće godine. Završetkom sanacije smanjićemo potrošnju energije od 30 do 50 odsto – u zavisnosti od primenjenih mera, pobolјšaćemo uslove rada i boravka u objektima, kako za zaposlene tako i za korisnike i posetioce“, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ovo je 9. javni poziv

Nakon sprovedenog javnog poziva, odobrena su sredstva za finansiranje projekata energetske sanacije osnovnih i srednjih škola, upravnih zgrada, vrtića, domova kulture, domova zdravlјa, sportskih objekata, postrojenja za preradu vode i javnog osvetlјenja u: Bosilegradu, Valјevu, Vladičinom Hanu, Vrnjačkoj Banji, Gradskoj opštini Grocka, Gradskoj opštini Savski venac, Despotovcu, Kralјevu, Kruševcu, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Novom Sadu, Pirotu, Rači, Raškoj, Svilajncu, Trsteniku, Ćićevcu, Ubu i Užicu.

Mere energetske sanacije koje će se finansirati kroz javni poziv obuhvataju, između ostalog, zamenu prozora i vrata, unapređenje izolacije zgrada, zamenu kotlova efikasnijim i ugradnju toplotnih pumpi, ugradnju solarnih kolektora za toplu vodu, modernizaciju javnog osvetlјenja i ugradnju solarnih panela.

Ministarstvo je do sada realizovalo osam Javnih poziva u okviru kojih je energetski sanirano 145 javnih objekata u 145 JLS u ukupnoj vrednosti od 2,7 milijardi dinara, čime je ostvarena ušteda od oko 30 miliona KWh godišnje, kao i smanjenje emisije CO2 zq oko 13.000 tona godišnje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti