Unca zlata sve skuplja

Cena zlata sve bliža rekordu iz 2011. godine, kada je unca koštala 1.921 dolara. Na Volstritu su veoma nervozni.

Zlato je tokom ove godine poskupelo skoro 19%. Analitičari kažu da je ovo zanimljiv trend. Skok cene zlata imao je više smisla ranije ovde godine, kao roba koja uvek ide dobro u doba finansijskog stresa, kada strah preovlađuje na tržištima.

Nakon pada banke Liman braders 2008. godine, zlato je ojačalo dok je tržište to ispratilo tek početkom 2009. godine. A rekordna cena, te 2011. godine, zabeležena je posle smanjenja rejtinga SAD, prenosi Srbija danas.

Glavni pokretači cena zlata su zabrinutosti zbog ekonomskih posledica korona-krize i izuzetno labava monetarna politika vodećih centralnih banaka. Ulagači se ponekad boje da bi velika poplava novca pre ili kasnije mogla dovesti do porasta inflacije. Zlato se tradicionalno koristi za zaštitu od inflacije.

"Strah od posledica daljnjeg povećanja broja slučajeva zaraze tera investitore u sigurna utočišta", rekao je Alexander Zumpfe, trgovac dragocenim metalima u trgovačkoj kući Heraeus, opisujući raspoloženje na tržištu, prenosi Blic.

Na finansijskim tržištima, veliki broj novih infekcija u Sjedinjenim Državama, a posebno u Južnoj Americi, stvara nervozno raspoloženje.

Uz to, ulagači su i dalje zabrinuti zbog ekonomskih posledica korona-krize. Komisija EU je nedavno upozorila da će recesija u evrozoni ove godine verovatno biti jača nego što se pre mislilo.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti