Unija poslodavaca traži da se pitanje kriptovaluta jasno uredi

Iz Uniji poslodavaca smatraju da se novim zakonom o digitalnoj imovini pitanje statusa kriptovaluta mora nedvosmisleno utvrditi, odnosno da ne treba prepustiti da se ovo pitanje kroz izradu statusa kriptovaluta dodatno komplikuje.

Unija poslodavaca Srbije podržava osnovni cilj Predloga zakona o digitalnoj imovini: regulisanje i unapređenje tržišta kapitala, korišćenje digitalne tehnologije i sprečavanje zloupotreba na ovom tržištu. Unija takođe smatra da će komplikovan jezik kojim je predlog napisan, kao i prepuštanje da se suštinske stvari regulišu naknadno, podzakonskim aktima, dovesti do nejasnoća i pravne nesigurnosti svih koji posluju u ovoj oblasti, saopšteno je iz asocijacije privrednika.

Osnovna nedorečenost Predloga zakona odnosi se na takozvane kriptovalute, iz čega proizilaze nedoumice oko poreskog tretmana, načina upotrebe, prava raspolaganja, prometa… U Uniji poslodavaca smatraju da se ovim zakonom pitanje statusa kriptovaluta mora nedvosmisleno utvrditi, odnosno da ne treba prepustiti da se ovo pitanje kroz izradu podzakonskih akata dodatno komplikuje.

Kao velika dilema ostaje kada i kako će izgledati podzakonski akti, koji bi trebalo detaljno da regulišu pojedine institute iz Zakona. UPS smatra da bi trebalo sva podzakonska akta doneti u momentu donošenja Zakona, kako bi se zaokružila ova oblast i sa stupanjem na snagu Zakona bila jasna celokupna situacija u vezi sa materijom koju on reguliše. Takođe, i ovaj proces bi zahtevao uključenje svih zainteresovanih strana.

Zbog toga je Unija uputila komentare Odboru za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Narodne skupštine, kao i inicijativu da predstavnici Sektora za informacione tehnologije i telekomunikaciju UPS prisustvuju sednici ovog odbora.

U Uniji smo uvereni da će, kao i do sada, predlozi biti uzeti u ozbiljno razmatranje, a UPS prihvaćena kao partner u zajedničkom naporu da popravimo poslovnu klimu i ambijent za privređivanje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.