signal daljeg poskupljenja nafte

Uoči pregovora OPEK + nafta jeftinija 2%

Slučajevi korona virusa rastu u Indoneziji, Maleziji, Tajlandu i Australiji, utičući na pad cena nafte. Analitičari tvrde da OPEK+ može da poveća proizvodnju u avgustu, a sastanak je planiran za 1. jul. Abu Dabi planira smanjenje isporuke nafte za azijske kupce. Proizvodnja ruske nafte je, do sada, opala u junu, u odnosu na prosek iz maja.

Sirova nafta pojeftinila je za 2% u ponedeljak, pošto je cena, prethodno dostigla najviši nivo još od 2018. godine. Skok slučajeva COVID-19 u Aziji i Evropi uticao je na smanjenje cena neposredno pred  ovonedeljni sastanak OPEK+.

Fjučersi za Brent pali su za 1,50 dolara, ili 2,0%, odnosno na 74,68 dolara za barel, dok je Američka sirova nafta zapadnog Teksasa (WTI) pala za 1,14 dolara, ili 1,5%, da bi se slegla na 72,91 dolara.

„Prognoza za oporavak potražnje za naftom tokom leta možda je malo precenjena, a trgovci se ove nedelje suočavaju sa proverom realnosti, kako je delta soj korona virusa stigao u Evropu i kako nagli porast infekcija u jugoistočnoj Aziji i Australiji vraća zaključavanje“, rekla je Louise Dickson, analitičar za tržište nafte u kompaniji Rystad Energy.

Slučajevi COVID-a rastu u Indoneziji, Maleziji, Tajlandu i Australiji, utičući na cene nafte. Indonezija se bori sa rekordno visokim brojem slučajeva, Malezija treba da produži zaključavanje, a Tajland je najavio nova ograničenja. Australija je izvestila da je u nedelju zabeležen jedan od najvećih broja slučajeva virusa korone ove godine, što je izazvalo zaključavanje u nekim gradovima.

Sve oči ove nedelje biće uprte u Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njene saveznike, grupu poznatoj pod nazivom OPEK+, kako bi videli šta će se dogoditi na njihovom sastanku u četvrtak.

OPEK + je povećao ponudu za 2,1 milion barela na dan (bpd) nafte od maja do jula nakon smanjenja zaliha tokom pandemije, a mogao bi da odluči da doda još barela u avgustu, nakon što su cene sirove nafte prošle nedelje rasle petu nedelju zaredom.

Prognoze OPEK-a ukazuju na deficit snabdevanja naftom za avgust i ostatak 2021. godine, dok se ekonomije oporavljaju od pandemije, sugerišući da OPEK+ ima prostora za povećanje proizvodnje.

Analitičari australijske banke ANZ i holandske banke ING rekli su da očekuju da će OPEK+ povećati proizvodnju za oko 500.000 bpd u avgustu.

Na iznenađenje nekih posmatrača tržišta, Abu Dabijeva nacionalna naftna korporacija (ADNOC) smanjiće obim sirove nafte koju isporučuje azijskim kupcima u septembru za 15%, Reuters saznaje iz šest izvora.

Proizvodnja nafte u Rusiji je, do sada, opala u junu u poređenju sa prosečnim nivoima u maju, uprkos rastu cena nafte i smanjenju proizvodnje OPEK+.

U međuvremenu su Iran i SAD trebali da nastave indirektne pregovore o oživljavanju pakta iz 2015. godine o nuklearnom radu Teherana.

Novi nuklearni sporazum bi mogao dovesti do ukidanja američkih sankcija i povećanja plasmana iranske sirove nafte na tržištu. Ali, tenzije su porasle nakon američkih vazdušnih udara u nedelju na vojsku u Iraku i Siriji, koja podržava Iran. Irak i Sirija osudili su jednostrane američke udare kao kršenje njihovog suvereniteta.

Iran je u ponedeljak saopštio da još uvek nije doneta odluka, negativna ili pozitivna, o produženju sporazuma o monitoringu sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA). Iran i svetske sile pregovaraju o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, prema kojem je Iran prihvatio ograničenja svog nuklearnog programa zauzvrat za ukidanje međunarodnih sankcija.

Izvor: Reuters

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.