značaj zelene tranzicije

UPES o klimatskim promenama i energetici

Klimatske promene i energetika postali su deo naših svakodnevnih poslovnih aktivnosti i svakodnevno utiču na naš lični život pa je Udurženje za pravo energetike Srbije sa jučerašnjeg okruglog stola najavilo da će organizovati slične događaje iu budućnosti, kako bi povezali sve zainteresovane aktere i činice u obasti energetike i klimatskih promena.

Tema borbe protiv posledica klimatskih promena je višedimenzionalna i dotiče sve segmente društva, države, privrede i svakog pojedinca, složili su se panelisti prvog Okruglog stola u organizaciji Udruženja za pravo energetike Srbije (UPES) pod nazivom Klimatske promene i energetika.

Otvarajući veb konferenciju Simon Ilse, direktor kancelarije u Beogradu Hajnrih Bel, istakao je da je borba protiv klimatskih promena postala deo svake aktivnosti usmerene na održivost. Naglašavajući važnost dijaloga u oblasti klimatskih promena Branislava Lepotić Kovačević, predsednica UPES je najavila da će se UPES kontinuirano i sveobuhvatno baviti balansom između klimatskih promena i potreba za energijom i energetske sigurnosti. Miloš Kuzman, potpredsednik UPES, je u kratkim crtama prikazao Zakon o klimatskim promenama, dok je Gordana Petković, stručnjak iz oblasti zaštite životne sredine, objasnila efekte ovog zakona na društvo, državne institucije i učesnike u primeni ovog zakona u praksi.

Aleksandar Kovačević, savetnik grupe 15 za energetiku Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji ukazao je na značajne materijalnim efekte klimatskih promena, njiihov diverzitet i potrebu za novim pravnim okvirom, kojim bi se podržale održive investicije u oblasti energetike. Profesorka pravnog fakulteta u Beogradu Mirjana Drenovak je govorila u ljudskim pravima i značaju zaštite ljudskih prava u oblasti životne sredine i oblasti klime i predstavila je aktivnosti međunarodnih i nacionalnih sudova koji sve više prepoznaju ova prava, koristeći vezu sa drugim ljudskim pravima. Danijela Isailović, menadžer Udruženja obovljivi izvori energije Srbija (OIE Srbija) ukazala je na značaj većeg korišćenja zelene energije u borbi protiv klimatskih promena, kao i da je evidentna politička i društvena volja da se poveća posvećenost zaštiti životne sredine i u energetskom sektoru kroz korišćenje obnovljivih izvora energije.

Irina Kustova, istraživač CEPS-a (Centre for European Policy Studies) iz Brisela govorila je značaju i efektima Evropskog Zelenog dogovora, odjecima koji je imao ovaj dokument u međunarodnim odnosima i očekivanjima od njegove primene, uz efekte i podrške koje su namenjene državama Zapadnog Balkana, a time i Srbiji. O Svakoj temi je bilo pitanja od strane auditorijuma, a okrugli sto su podržali Hajnrih Bol i OIE Srbija.

Osnovni zaključak Okruglog stola je da ova tema koja je postala deo naših svakodnevnih poslovnih aktivnosti i koja proizvodi svakodnevne uticaje na naš lični život, samim tim izaziva toliko interesovanje i potrebu da će UPES počevši od ovog Okruglog stola organizovati slične događaje u budućnosti, kako bi povezali sve zainteresovane aktere i činice u obasti energetike i klimatskih promena.

Izvor: Udruženja za pravo energetike Srbije

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.