Upozorenje Blekroka naftašima i velikim zagađivačima – definišite ciljeve za smanjenje ugljenika

Naftne kompanije i druge zagađivačke industrije trebalo bi da otkriju svoje emisije ugljenika i postave ciljeve da ih smanje, rekli su iz kompanije Blekrok, jednog od najuticajnijih investitora na svetu. Većina vodećih naftnih kompanija već je najavila planove za otkrivanje svojih emisija ugljenika i njihovo smanjenje, u skladu sa ciljem da do 2050. godine dostignu nulu - cilj koji su postavile i mnoge vlade širom sveta.

Najveći svetski investitor – saopštio je da naftne kompanije i druge zagađivačke industrije treba da otkriju svoje emisije ugljenika i postave ciljeve da ih smanje.

Očekuje se da će sve kompanije u koje Blekrok (BlackRock) ulaže otkriti direktne emisije iz poslovanja i energije koju kupuju – poznate pod nazivom emisije obima jedan i obima dva, navela je, iznoseći svoje planove, investiciona kompanija u pismu o namerama.

Korisnici fosilnih goriva bi trebalo da baziraju svoje ciljeve za smanjenje emisija na ugljeniku koji se oslobađa kada njihovi proizvodi sagorevaju, poznatim kao emisije opsega tri, poručuju iz Blekroka.

Blekrok je jedan od najuticajnijih investitora na svetu, zbog svojih ogromnih fondova, kojima aktivno upravlja. Akcije, obveznice i druga imovina koju kontroliše, vredele su na kraju decembra 2020. godine 8,7 biliona dolara, uključujući milijarde dolara u naftnim kompanijama.

Većina vodećih naftnih kompanija već su najavile planove za otkrivanje svojih emisija ugljenika i njihovo smanjenje u skladu sa ciljem da do 2050. godine dostignu nultu emisiju ugljenika, cilj koji su postavile i mnoge vlade širom sveta.

BP planira da smanji emisiju ugljenika na gotovo nulu do 2050. godine, delimično nadoknađujući emisije kroz šeme za hvatanje ugljenika i prirodno obnavljanje. Takođe je obećao da će osmostruko povećati investicije sa niskim emisijama ugljenika do 2025. i desetostruko do 2030. godine, dok će u narednoj deceniji smanjiti proizvodnju fosilnih goriva za 40%.

Francuska naftna kompanija Total uložila je nekoliko milijardi funti u obnovljive izvore energije i, u odnosu na ostale velike naftne kompanije, ima jedan od najvećih projekata čiste energije vezan za cevovode.

Šel je kritikovan zbog iznošenja klimatskih planova koji su nejasni i oslanjaju se više na kratkoročne ciljeve vezane za „intenzitet ugljenika“. I ova komanija planira da dostigne nultu emisiju ugljenika do 2050.

Američka naftna kompanija Ekson obavezala se da će otkriti svoje emisije. Ova kompanija je postavila kratkoročne ciljeve vezane za smanjenje emisija ugljenika, metana kao i spaljivanja gasa. Kao i Šel, ciljevi se zasnivaju na intenzitetu emitovanog ugljenika.

Blekrok je dugo bio predmet kritika aktivista, koji su tvrdili da ne ispunjava svoje odgovornosti. Ali, u poslednjih godinu dana počeo je da glasa protiv kompanija po klimatskim osnovama, što je bio nagli preokret. Ova investiciona kompanija je 2020. godine glasala protiv menadžmenta u 69 kompanija sa intenzivnim emisijama ugljenika, uključujući i ponovni odabir 64 direktora.

Volfgang Kuhn e prošlog meseca saopštio da će ciljati nultu emisija ugljenika u svom portfoliju do 2050. godine i da će na kraju razmotriti mogućnost ukidanja investiranja za zagađivače koji nisu preduzeli mere za smanjenje.

Kompanije bi trebale da postave rigrozne kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve, rekao je Blekrok. Istakli su inicijativu naučno zasnovanih ciljeva, koju podržavaju UN kao vodeći primer revidiranog i pouzdanog programa smanjenja emisija. Naučno zasnovani ciljevi postavljeni su da usklade kompanije sa ciljevima Pariskog sporazuma iz 2015. godine o ograničavanju porasta globalne temperature do maksimalnih 2C.

Aktivisti su pozdravili dodatne detalje u politici Blekroka, ali rekli su da bi trebalo insistirati na još konkretnijim smanjenjima, kako bi se osiguralo da zagađivači brže napreduju.

Volfgang Kuhn (Wolfgang Kuhn), direktor finansijskog sektora za strategiju u kampanji ŠerAkšen (ShareAction) rekao je: „Ovi zahtevi su u potpunosti neophodni i krajnje je vreme da budu dosledno uključeni u angažman kompanije. Pitanje je što oni ni na koji način nisu dovoljni. Ciljevi moraju da budu ambiciozni, a kompanije moraju da objasne kako idu ka smanjenju svojih emisija.“

Izvor: TheGuardian

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.