Uprkos Deklaraciji o zaštiti reka u Republici Srpskoj neće zabraniti gradnju malih HE

U Republici Srpskoj neće biti zabranjena gradnja malih hidroelektrana iako je Narodna skupština usvojila Deklaraciju o zaštiti reka. Milan Baštinac, pomoćnik ministra za energetiku u RS kaže da „zabrana malih hidrocentrala nije preporuka Energetske zajednice, već je preporuka pooštravanje uslova ekologije”. U RS je u toku izrada novog Zakona o obnovljivim izvorima energije.

Iako je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Deklaraciju o zaštiti reka, do zabrane gradnje hidroelektrana (HE) u ovom entitetu ipak neće doći.

U Ministarstvu energetike Republike Srpske kažu da se radi novi Zakon o obnovljivim izvorima energije kojim će zbog strožih ekoloških uslova biti otežana, ali ne i zabranjena gradnja mini hidrocentrala.

Od 2006. godine do danas Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske izdalo je više od 100 koncesijskih ugovora. Pomoćnik resornog ministra kaže da su, u skladu s Deklaracijom o zaštiti reka, počeli s analizom i poništavanjem nekih koncesionih ugovora.

„Zabrana malih hidrocentrala nije preporuka Energetske zajednice, već je preporuka pooštravanje uslova ekologije. Imamo 40 izgrađenih malih hidroelektrana, 20 u fazi izgradnje i 20 mini hidroelektrana do 250 kilovata instalisane snage, koje predstavljaju najveći problem za ekologiju”, objašnjava Milan Baštinac, pomoćnik ministra za energetiku RS-a.

U Centru za zaštitu životne sredine traže da u novom Zakonu o obnovljivim izvorima energije budu ukinuti podsticaji za mini hidroelektrane, prenosi BHRT.

Izvor: Indikator.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.