energetsku krizu u Kini

Uprkos evropskoj krizi u Srbiji obezbeđeno dovoljno energenata

Energetska situacija u Srbiji ostaje stabilna, uprkos evropskoj krizi. Obezbeđeno je stabilno snabdevanjeo energijom i energentima, i privrede i domaćinstava, zaključeno je na današnjem sastanku Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima u Ministarstvu rudarstva i energetke.

Energetska situacija u Srbiji je stabilna, uprkos krizi na energetskim tržištima u Evropi. Tržište energentima u našoj zemlji je, takođe, u ovom trenutku stabilno. Srbija će, u uslovima poremećaja koji postoje na globalnom tržištu, biti energetski bezbedna. Obezbeđeno je stabilno snabdevanjeo energijom i energentima, i privrede i domaćinstava, zaključeno je na današnjem sastanku Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima u Ministarstvu rudarstva i energetke.

Na sastanku je rečeno da je neophodno upotrebiti sve mehanizme za očuvanje srpskog energetskog sistema. Jer, pored globalne energetske krize, na sistem može da utiče i povećanje potrošnje u prvih devet meseci ove godine.

Na sastanku su predstavljeni izveštaji Srbijagasa, EPS-a i EMS-a o ispunjenosti skladišta, količini energenata koje se uvoze, projekcijama o potencijalnom uvozu i očekivanja o potrošnji.

Toplane u Srbiji imaju dovoljne količine energenata. Procenat ugovorenih snabdevanja biće dovoljan za isporuku toplotne energije za predstojeću zimsku sezonu.

Na sastanku je rečeno da će biti pokrenut krizni plan radi obezbeđenja sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom, u skladu sa uredbom Vlade Srbije iz decembra 2018. godine.

Dogovoreno je da na narednim sastancimae budu prikazane sve projekcije u vezi sa kupovinom energije i energenata i planom za obezbeđivanje neophodnih količina.

Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici Agencije za energetiku Republike Srbije, Javnog preduzeća Srbijagas, Elektroprivrede Srbije, AD Elektromreže Srbije, Naftne industrije Srbije a. d., Poslovnog udruženja Toplane Srbije, Javno komunalnog preduzeća Beogradske elektrane, Grada Beograda i Autonomne pokrajine Vojvodine.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti