Uranijum nuklearna energija

Uranijum i nuklearna energija igraju ključnu ulogu u dekarbonizaciji

Velika Britanija ima za cilj dekarbonizaciju elektroenergetskog sistema do 2035. godine, kada planira da u potpunosti snabdeva potršače čistom električnom energijom. Ali, pod uslovom sigurnosti snabdevanja. Najavljuje Napredni nuklearni fond za nuklearnu energiju od 385 miliona funti. Detaljno razmatranje tržišta nuklearne energije i tržišta uranijuma pokazuje da će doći do značajnih promena. Spot cene uranijuma su se u poslednjih pet godina kretale između 25 i35 dolara po funti, ali su u septembru naglo porasle, na 50,25 dolara po funti, što je devetogodišnji maksimum.

Paralelno sa održavanjem klimatskog samita COP26 u Glazgovu u Škotskoj razmatra se detaljnije uranijum i nuklearna energija. Zemlja domaćin objavila je prošlog meseca svoj izveštaj „Neto nulta strategija: izgradimo ponovo zelenije“, čime je jasno stavila do znanja da će nuklearna energija igrati ključnu ulogu u postizanju neto nulte emisije do 2050. godine.

Velika Britanija ima za cilj dekarbonizaciju elektroenergetskog sistema do 2035. godine, da u potpunosti snabdeva potrošače čistom električnom energijom. Ali, pod uslovom da se ne ugrozi sigurnosti snabdevanja. Ovo će biti urađeno kroz investicije u miks obnovljivih izvora (vetra, sunca, vodonika) kao i u nuklearnu energiju.

Što se tiče nuklearne energije, najavljen je Napredni nuklearni fond od 385 miliona funti: do 215 miliona funti će biti uloženo u male modularne reaktore a 170 miliona funti za program istraživanja i razvoja naprednih modularnih reaktora, koji se smatraju najsavremenijim tehnologijama. Takođe cilj je da se do kraja ovog parlamenta bar jedan novi nuklearni projekat velikih razmera dovede do tačke konačne investicione odluke.

Uranijum triput skuplji

Ključna sirovina za nuklearne reaktore je obogaćeni uranijum – izvor goriva koji pokreće reaktor i omogućava proizvodnju električne energije.

Spot cene uranijuma su se u poslednjih pet godina kretale između 25 i 35 dolara po funti. Uranijum je, međutim, u septembru naglo poskupeo, na 50,25 dolara po funti, dostižući devetogodišnji maksimum (prilogu 1 prikazuje podatke Refinitiva). Ova prekretnica je, možda, prošla nezapaženo od strane mnogih, ali naglašava ključnu promenu na tržištu, koja može uticati i na rudare i na postrojenja koja moraju da nabave robu.

Važno je napomenuti da, iako postrojenja često ugovaraju uranijum na tržištu, odnosno obezbeđuju dugoročnu nabavku, kretanje spot cena dovodi do viših cena.

Spot cena uranijum U308

Povećanje spot cena uglavnom se može pripisati investicionim fondovima, koji kupuju milione funti već proizvedenog uranijuma. Sprot Phisical Uranium Trust (OTCPK:SRUUF) je bio ključni igrač na spot tržištu, jer pokušavaju da iskoriste neravnotežu ponude/potražnje sa kojom će se industrija suočiti u narednoj deceniji.

Rezultati za treći kvartal 2021 .godine – Kameko

Kameco Korp. (CCJ), drugi po veličini proizvođač uranijuma na javnoj berzi (tržišni kapital od 9,7 milijardi dolara) 29. oktobra je objavio rezultate za 3. kvartal. Iako su „promašili” očekivanja analitičara o prihodima i zaradi po akciji (EPS), dali su nekoliko komentara o dinamici ponude/potražnje i aktivnostima određivanja cena.

Počevši od potražnje, Kameco se pozvao na Izveštaj o nuklearnom gorivu za 2021. koji je pokazao stopu rasta potražnje za nuklearnim gorivom od 2,6%, u odnosu na 2% iz prethodnog izveštaja.

Takođe, smatraju da će se potražnja za nuklearnim gorivom povećati, jer će kompanijama koje su se obavezale na neto-nulti cilj biti potreban izvor energije koji obezbeđuje sigurnu, čistu, pouzdanu i pristupačnu električnu energiju 24/7/365. Kameko navodi da trećina stanovništva ima malo ili nimalo pristupa električnoj energiji, dok se 85% električne energije proizvodi iz fosilnih goriva.

Ne kopaju jeftin uranijum

Što se tiče ponude, kompanija Kameko Korp. je smanjila snabdevanje uranijumom od 2018. godine, zbog niskih cena uranijuma. Odlučili su da, jednostavno, ostave uranijum u zemlji i stavili su poslednjih nekoliko godina najveći svetski rudnik uranijuma (MekArtur Rivers) u režim održavanja. Sličnu strategiju je sproveo NAK Kazatomprom AO, koji iskopava najviše uranijuma na svetu.

Uzimajući sve ovo u obzir, Kameko navodi da će trenutni proizvodni kapaciteti u narednoj deceniji moći da zadovolje samo oko 70% zahteva za korišećenjem uranijuma u nuklearnim postrojenjima. To znači da će za podmirivanje preostalih 30% potreba biti neophodna nova proizvodnja.

Iz Kamekoa jasno poručuju da će nastaviti da budu odgovoran komercijalni proizvođač i da će na tržište doneti novu proizvodnju tek kad se uvere da postrojenja ulaze na tržište i ugovaraju dugoročnu, veliku nabavku uranijuma. Prema Kameku, pitanje je samo kada, a ne i da li će se to dogoditi.

Traženje pokazatelja

Koristeći Refinitiv Eikon Workspace, možemo da vidimo porast cena uranijuma, što ide u prilog proizvođačima (Prilogu 2). Koristeći aplikaciju Agregates, posmatrane su sve aktivne kompanije koje se kotiraju na berzi i organizovani podaci koristeći šemu Refinitiv Business Classification (TRBC).

TRBC pokriva više od 250.000 hartija od vrednosti u 130 zemalja na pet nivoa detaljnosti, po specifičnim industrijama, pružajući sveobuhvatnu, detaljnu i ažurnu klasifikaciju sektora i industrije. Ovo se radi preko posvećenih analitičara, koji govore lokalni jezik i koji koriste dokumente kompanije, vesti Rojtersa i usluge korporativnih postupaka da bi preneli i održavali delatnost kompanije.

Na primer, većina rudara koji iskopavaju uranijumu potpada pod „ugalj i potrošna goriva“ i koristi GICS-ovu podindustrijsku šemu. A to nije praktično investitorima, koji žele da pregledaju i analiziraju kompanije koje se isključivo fokusiraju na uranijum. Međutim, TRBC nudi ovaj nivo detaljnog opisa stanja za investitore.

EPS procenjuje da je industrija uranijuma doživela najveću pozitivnu reviziju za narednih dvanaest meseci (NTM) na osnovu analize prodaje u poslednjih 30 dana (32,58%).

Refinitiv StarMine nudi skup kvantitativnih modela i primećujemo da industrija uranijuma ima zbirni rezultat modela revizije analitičara (ARM) od 76 od 100. Ovo se očekuje pošto model uključuje revizije procene analitičara u pogledu prihoda, EBITDA-a, EPS-a, a takođe uključuje promene u preporukama analitičara. Industrija, takođe, ima zbirni procenat Price Momentum od 79 od 100.

Aplikacija Agregati. Izvor: Refinitiv Eikon Workspace

Takođe prikazujemo stopu rasta StarMine SmartEstimejta koja upoređuje procene za sledeću godinu u odnosu na tekuću godinu. StarMine SmartEstimejt daje veću težinu preciznijim analitičarima i vremenskim procenama.

Stope rasta zarada po akciji i novčanog toka po akciji SmartEstimate su među najvišima sa 517,04% i 566,73%, respektivno.

Poslednja kolona u tabeli koristi podatke Refinitiv ESG i možemo videti industriju uranijuma kao zbirni ESG rezultat od 64,65 od 100, što je 7. najviši rang po industriji.

Izvor: Seekingalpha

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti