Urbanizacija povećava količinu bakterija otporonih na antibiotike

Mikroplastika dospeva u hranu i škodi životinjama i ljudima, ali može delovati i kao uzgajalište bakterija otpornih na antibiotike. Istraživači su analizirali gene otporne na antibiotike (ARG) na pet vrsta mikroplastike na različitim lokacijama duž reke Beilun u Kini i pronašli mnogo veće količine u urbanim nego u ruralnim regionima.

Mikroplastično zagađenje plovnih puteva predstavlja veliku brigu u savremenom svetu, jer sitni komadići plastike ulaze u prehrambene mreže i potencijalno imaju štetne efekte na životinje i ljude. Pored toga, mikroplastika može delovati kao uzgajalište bakterija otpornih na antibiotike. Istraživači su objavili istraživanje u vrhunskom časopisu Environmental Science & Technology, gde su analizirali gene otporne na antibiotike (ARG) na pet vrsta mikroplastike na različitim lokacijama duž reke Beilun u Kini, pronalazeći mnogo veće količine u urbanim nego u ruralnim regionima.

U rekama, glavni izvori mikroplastike uključuju tekstilna vlakna, fragmente boca sa vodom i filmove iz vreća i omota. Takođe, u rekama preovlađuju bakterije otporne na antibiotike i ARG, unesene ispuštanjem otpadnih voda i gradskim ili poljoprivrednim oticanjem. Mikroplastika može delovati kao povoljna površina za bakterije da se kolonizuju i izrastu u biofilmove, gde mogu da šire ARG među sobom. Li Cui i kolege želeli su da ispitaju rasprostranjenost i raznolikost ARG-ova na mikroplastici u reci Beilun, koja teče iz planinskih ruralnih područja kroz kineske i vijetnamske gradove pre ulaska u zaliv Beibu.

Istraživači su uronili uzorke od pet vrsta mikroplastike u reku Beilun na 14 lokacija sa različitim nivoom urbanizacije. Posle 30 dana sakupili su mikroplastiku i koristili visokopropusnu kvantitativnu lančanu reakciju polimeraze, da bi analizirali gotovo sve vrste ARG-a i mobilne genetske elemente koji pomažu u njihovom širenju među bakterijama. Otkriveni ARG-ovi pružili su rezistenciju na gotovo sve glavne klase antibiotika koji se koriste kod ljudi i životinja. Mnoštvo ovih gena i genetskih elemenata povećalo se za oko 1.000 puta od ruralnih do urbanih područja. Pored toga, povećala se raznolikost ARG-ova. Od pet vrsta plastike, polipropilen je imao najveći broj ARG-ova i najveći rizik od širenja gena, verovatno zbog svoje veće površine i sposobnosti oslobađanja rastvorene organske materije. Ovi rezultati ukazuju da urbanizacija uvodi mnoge nove ARG-ove u reke iz izvora poput kanalizacije, kažu istraživači.

Izvor: ScienceDaily

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti