Ursula von der Lajen: Nuklearke da – ugalj ne

Ursula von der Lajen: Nuklearke da – ugalj ne

Članice EU same odlučuju o svom energetskom miksu. Ko se odluči za korišćenje nuklearne energije mora da primenjuje najviše standarde nuklearne sigurnosti koje je propisao Euratom. Velika zajednička sredstva za energetsku transformaciju iz instrumenta NextGenerationEU omogućiće da se postupno ukine korišćenje uglja, kaže kaže predsednica Europske komisije Ursula von der Lajen.

Odluka o energetskom miksu članica Evropske unije u njihovoj je nadležnosti, pa tako i o udelu nuklearne energije u energetskom bilansu, kaže predsednica Europske komisije Ursula von der Lajen (Leyen).

„Države članice same odlučuju o svojoj mešavini izvora energije”, kazala je von der Lajen u razgovoru za slovensko Delo od petka, odgovarajući na pitanje o nekim dilemama vezanim na odluku Slovenije da produži životni vek nuklearke Krško do 2043. godine.

„Glavna je zadatak Komisije osigurati da države članice, koje se odluče za korišćenje nuklearne energije, primenjuju najviše standarde nuklearne sigurnosti. Ti su standardi zapisani u pravnom okviru Evropske zajednice za atomsku energiju (Euratom). A posebno i u revidiranoj direktivi o nuklearnoj sigurnosti. Ta direktiva reguliše celi životni vek nuklearnog pogona, od projektovanja pa sve do njegove razgradnje”, navela je u razgovoru predsednica Evropske komisije.

Konačna odluka na referendumu

Slovenska vlada dugoročno planira zadržavanje nuklearne energije za proizvodnju struje u svom energetskom miksu, kao neizostavan deo strategije energetske neozavisnosti. Planira se da se životni vek nuklearke Krško produži do 2043. godine. Nedavno je investitoru, firmi GEN-i, izdata i energetska dozvola za gradnju drugog bloka. To je prvi korak u toj potencijalnoj investiciji vrednoj najmanje pet milijardi evra. Ali, GEN-i nije još dobio konačnu odluku. Ona će, verovatno, biti doneta na referendumu.

Na pitanje o zelenoj energetskoj transformaciji u Evropi i opasnosti da napuštanje uglja kao izvora energije produbi razlike između istoka i zapada u EU, von der Lajen je rekla da tzv. zelena transformacija takve razlike zapravo smanjuje.

„Sve evropske države uviđaju potrebu uvođenja mera za smanjenje klimatskih promena. Ekstremne vremenske pojave pogađaju sve delove našeg kontinenta, češće nego u prošlosti. Vreme je za pomak prema većoj održivosti. Evropa je već dokazala da je to moguće. Od 1990. smo uspeli smanjiti štetne emisije za 25 posto. U istom je periodu naša ekonomija doživela 60-postotni rast“, izjavila je u razgovoru za slovenski list predsednica Komisije.

Velika zajednička sredstva za energetsku transformaciju iz instrumenta NextGenerationEU omogućiće da se postupno ukine korišćenje uglja, a zadrži konkurentnost naše industrije prelaskom na zeleniju i čistu proizvodnju, te podsticanjem kreativnosti i inovativnosti, dodala je von der Lajen.

Izvor: SEEbiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti