Pretraži
facebook twitter linkedin email

Kategorija: Ekologija

Uskoro Coca-Cola u paprinim flašicama


Coca-Cola, kompanija koja je treću godinu zaredom 2020. označena kao najgori zagađivač plastikom na svetu najavljuje testiranje prvog prototipa papirne boce u Evropi. Prototip nove papirne boce razvijen je kroz partnerstvo naučnika u Laboratoriji za istraživanje i razvoj Coca-Cole u Briselu i firme The Paper Bottle Company (Paboco).


Kompanija Coca-Cola, koja je treću godinu zaredom 2020. označena kao najgori zagađivač plastikom na svetu najavljuje testiranje prvog prototipa papirne boce.

Ovaj potez je korak dalje u ispunjavanju globalne Coca-Coline vizije za Svet bez otpada, kojom se kompanija obavezala da će do 2030. prikupiti po jednu bocu ili limenku za svaku koju stavi na tržište.

Prototip nove papirne boce razvijen je kroz partnerstvo naučnika u Laboratoriji za istraživanje i razvoj Coca-Cole u Briselu i firme The Paper Bottle Company (Paboco) a predstavljen je virtuelno danas na mađarskom tržištu.

Fokus je bio na procesu koji je doveo do ove tačke, tehnologiji, operativnom planu i očekivanjima koje kompanija Coca-Cola ima.

Da boce mogu biti napravljene u potpunosti od obnovljivih materijala i biti u potpunosti biorazgradive bio je izazov inovativnog danskog startapa Paboco - Paper Bottle Company - koji se predstavio na događaju za startape u Kopenhagenu.

Kompanija Coca‑Cola jedna je od prvih kompanija, koja radi na istraživanju ovog koncepta, želeći, očigledno je, da popravi svoj imidž zagađivača i dokaže da ozbiljno misli da posluje u svetu bez otpada.

„Treba pojasniti i da smo odabrali mađarsko tržište jer nam ono omogućava da napravimo pun krug i da prikupimo sve boce koje plasiramo za naknadna testiranja i ponovno recikliranje. Tehnologija koju je razvio Paboco kreirana je da proizvodi boce koje se mogu 100 odsto reciklirati, a izrađene su od drveta iz održivih izvora s barijerom od biobaznog materijala, koji je otporan na tečnost, ugljen-dioksid i vazduh”, rekao je Vinko Kovačić iz kompanije Coca-Cola Adria.

Ove boce su prikladna ambalaža za proizvode u tečnom stanju, na primer gazirana i negazirana pića, kozmetičke proizvode i još mnogo toga. Trenutni prototip sastoji od papirnog omotača s plastičnom unutrašnjim slojem i poklopcem koji se može reciklirati. Krajnji cilj je boca koja se može reciklirati kao papir.

„Ovo je jako važan korak u ispunjavanju globalne Coca-Coline vizije za Svijet bez otpada, kojom se kompanija obavezala da će sva njena ambalaža biti sakupljena, reciklirana ili ponovo upotrijebljena do 2030. godine”, naveo je Kovačić.

Testiranje kao pilot projekat trebalo da počne u drugom tromesečju ove godine s Coca-Colinim biljnim napitkom AdeZ. Ponuda će biti dostupna za 2.000 potrošača u Mađarskoj, kroz partnerstvo s Kifli.hu - jednom od mađarskih najbrže rastućih internet prodavnica prehrambenih proizvoda.

“Čini se da je AdeZ savršen odabir za naš prototip papirne boce”, rekla je Katalin Halász, direktorica marketinga prehrambenih kategorija Coca-Cole za Evropu. „AdeZ je biljni napitak a svrha brenda je da ”pozitivne promjene učini jednostavnijim“.

Potrošači AdeZ-a često su i sami veoma zainteresovani za održivost, nova dostignuća i inovacije u ovom području pa je tako AdeZ bio logičan izbor – pravi napitak i pravi potrošači za testiranje našeg prototipa papirne boce”, objasnila je.

Ovaj test treba da pruži uvid i povratne informacije o tome kakve su realne performanse prototipa papirne boce kao pakovanja, ali i šta potrošači misle i osjećaju o tome.

facebook twitter linkedin email