memorandum o saradnji Srbije i Poljske

Uskoro memorandum o saradnji Srbije i Poljske u oblasti energetike

Poljska i Srbija su najveći proizvođači bakra i jedni od najvećih potrošača uglja u Evropi. Energetika, projekti i planovi u rudarskom sektoru, strateški okviri i energetska tranzicija bili su tema razgovora ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović sa ambasadorom Poljske u Beogradu, Rafalom Perlom.

Uskoro memorandum o saradnji Srbije i Poljske u oblasti energetike. U zajedničkom je interesu da razmenimo iskustva u oblasti energetske tranzicije i da prikažemo potencijale koje imamo u sektoru obnovljivih izvora. Poljska i Srbija su najveći proizvođači bakra i jedni od najvećih potrošača uglja u Evropi. Neophodno je da zajedno razgovaramo o svim kapacitetima, rekla je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović tokom današnjeg razgovora sa ambasadorom Poljske u Beogradu Rafalom Perlom.

Tema razgovora bili su ekonomski odnosi dve zemlje, posebno saradnja u oblasti energetike, projekti i planovi u rudarskom sektoru, strateški okviri i energetsk tranzicija.

Ambasador Perl je uručio potpredsednici Vlade poziv za učešće na Ministarskom sastanku Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju (P-TECC) u Varšavi, na kojoj će biti organizovan i biznis forum i na kojem će učestvovati kompanije iz Srbije.

Potencijali za saradnju ogromni

„Zakon o korišćenju OIE koji smo doneli jedan je od najmodernijih u Evropi. Naši potencijali u ovoj oblasti su ogromni. Želimo da sarađujemo sa najboljim svetskim kompanijama, koje imaju iskustva u izgradnji solarnih i vetroelektrana. Prioriteti koje smo zacrtali i koji su deo naše vizije o zelenoj Srbiji obezbediće energetsku sigurnost, stabilnost i nezavisnost. Ne samo našoj zemlji, već i regionu“, rekla je Mihajlovićeva.

Nj. e. Rafal Perl istakao je da su dobri politički odnosi dve zemlje osnova za jačanje saradnje u energetici i rudarstvu. „Iako projekte i ove godine usporava pandemija, ipak možemo da radimo na unapređenju odnosa i saradnji u energetici i rudarstvu. Pre svega kroz razmenu iskustava. Takođe, postoje i poljske kompanije koje su zainteresovane za ulaganje u Srbiju. Očekujem da predsednik Poljske Andžej Duda do kraja godine dođe u zvaničnu posetu. A do tada možemo da dogovorimo konkretne vidove saradnje. Zanimaju nas i potencijali Srbije u rudarskom sektoru, posebno jadarit, jer je potražnja za litijumom izuzetno velika i Poljska je, kao i Srbija, zainteresovana za proizvodnju električnih vozila“, rekao je Perl.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti