električna mreža

Uskoro primena plana za veleprodajno tržište električne energije u Grčkoj

Vlada Grčke ima za cilj da do 1. jula sprovede dvosmerni plan intervencije za veleprodajno i maloprodajno tržišta električne energije. Grčka vlada je uverena da će njen plan za energetsku krizu Brisel odobriti zbog odluke Atine da eliminiše, putem poreza, neočekivani profit koji su ostvarili proizvođači električne energije tokom energetske krize, kao i zbog toga što plan neće uticati na prekograničnu trgovinu, jer će uvozno-izvozne cene nastaviti da oblikuju zakoni veleprodajnog tržišta.

Vlada u Atini je uverena da će Evropska komisija uskoro odobriti dvosmerni plan intervencije za veleprodajno i maloprodajno tržište električne energije, omogućavajući implementaciju od 1. jula, uprkos nekim rezervama izraženim u proteklih nekoliko dana.

Plan je prosleđen Generalnom direktoratu Evropske komisije za energetiku i Generalnom direktoratu za konkurenciju prošlog petka, nakon konsultacija o tehničkim detaljima između zvaničnika grčke vlade i Brisela.

Očekuje se da će se o detaljima grčkog predloga razgovarati u narednih nekoliko dana na telekonferencijskom sastanku tehničkih stručnjaka.

Ministar energetike Kostas Skrekas takođe bi ove nedelje mogao da razgovara sa čelnicima direktorata za energetiku i direktorata za konkurenciju, kako bi se napori podigli na politički nivo.

Grčka vlada je uverena da će njen plan za energetsku krizu Brisel odobriti iz dva razloga. Prvo, odluka Atine da eliminiše, putem poreza, neočekivani profit koji su ostvarili proizvođači električne energije tokom energetske krize, jedan je od alata koje je predložio Brisel.

Drugo, ne očekuje se da će grčki plan uticati na prekograničnu trgovinu jer će uvozno-izvozne cene nastaviti da oblikuju zakoni veleprodajnog tržišta.

Plan za vanredne situacije

Da podsetimo, dan unapred tržište bi trebalo, prema planu, nastaviti da funkcioniše normalno, tako da neće biti uticaja na uvoz i izvoz električne energije. Međutim, formula za cenu kliringa će biti revidirana tako da je svaka tehnologija proizvodnje električne energije (lignit, prirodni gas, hidroenergija, obnovljivi izvori energije) plaćena na osnovu odgovarajućeg varijabilnog troška, plus fer profit.

Prema planu, snabdevači električnom energijom će nabavljati energiju sa domaćeg tržišta po najnižim cenama koje proizilaze iz nove cenovne formule.

Pored toga, klauzula o prilagođavanju veleprodajnih cena (uključena u račune za električnu energiju) biće suspendovana za vreme trajanja vanrednih mera.

Takođe, planirana je retroaktivna naplata 90% viška dobiti koju su proizvođači električne energije ostvarili u poslednjih nekoliko meseci, u formi univerzalne naknade za solidarne doprinose ili solidarne dividende.

Vlada ima za cilj da sprovede svoj plan za vanredne situacije do 1. jula. Biće potreban brz napredak u pregovorima Atine sa Briselom da bi ovaj rok bio ostvaren.

Izvor: SerbiaEnergy / energypress.eu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti